"Батман: Нощният хищник" от Мари Лу

Преди да стане Батман,той беше Брус Уейн. 
Едно безразсъдно момче, готово да наруши правилата за момиче, което може да се окаже най-големият му враг. 

Нощни хищници тероризират Готъм Сити. Елитът на града е изпаднал в ужас. Един по един най-влиятелните хора стават жертви на собствените си системи за сигурност, които се обръщат срещу тях и ги пленяват в именията им. Брус Уейн е следващият в списъка. Той навършва 18 и всеки момент ще наследи богатството на семейството си, както и ключовете за „УейнТех“ и всички високотехнологични играчки, създадени от компанията. Но по пътя за партито за рождения си ден Брус извършва необмислена постъпка и получава наказание – общественополезен труд в психиатрична болница „Аркам“. 

Мадлен Уолъс е убийца… и е единствената надежда на Брус. Най-интригуващият пациент в „Аркам“, тя е гениално момиче, което има връзки с Нощните хищници. И е момиче, готово да говори единствено с Брус Уейн и с никой друг. Тя е мистерия, която трябва да бъде разгадана. Но кой ще бъде победител и кой ще бъде изигран? Дали Брус ще успее да я привлече на своя страна, или в разговорите си с нея ще издаде информация, която може да срине Готъм Сити?

Никога не съм била голям фен на Батман, но истински се изкушавах да прочета историята на младия Брус Уейн. Да разбера кое го е подтикнало да стане Батман и да се бори срещу злото. За първи път чета книга от Мари Лу, за която съм чувала смесени мнения относно поредицата ѝ "Легенда", така че не знаех какво да очаквам от нея.

"Батман: Нощният хищник" ни запознава с 18 годишния Брус Уейн, който тъкмо е получил достъп до семейното си богатство. И заради това, че действа на своя глава, Брус получава пробация, а именно да полага общественополезен труд в "Аркам". Още с влизането му в психиатричната болница, той разбира, че ще му предстоят интересни дни. Беше ми любопитно да опозная Брус, защото Мари Лу ни представя образът му преди да започне да спасява Готъм Сити. Ако във филмите и комиксите г-н Уейн е осъвършенствал физическите и психическите си способности, то тук той все още е травмиран от смъртта на родителите си и тепърва навлиза както в света на богатите, така и в престъпния свят на Готъм Сити. Освен това в книгата Брус е мил и съсдратателен към всеки и има подкрепата на приятелите си.

Мадлен Уолъс е мистериозното момиче в "Аркам", което привлича вниманието на Брус. Вярвам, че тя успя да повлияе на личността му и да го подтикне да погледна на света с други очи. Мадлен доста ми допадна заради раздвоената си личност. В един момент е милосърдна и в очите ѝ има топлина, а в друг разбива технологически устройства, а на лицето ѝ грее лукава усмивка. И въпреки всичко, Мадлен разбра, че в даден момент всичко е излязло извън контрол и че това, което тя и Нощните хищници правят не е правилно. Така че тя се превърна в персонаж, който "сякаш живееше на ръба между черното и бялото". Толкова я харесах, че в момента мечтая Мари Лу да напише самостоятелна книга за нея.

Даян и Харви са най-добрите приятели на Брус. Двамата винаги го защитаваха и подкрепяха. Брус нямаше да може да надвие лошите без тяхна помощ. Истински приятели, които виждат истинската му същност, а не тази на милиардера. Настойникът на Брус - Алфред изигра важна роля в историята, защото след смъртта на родителите му, Алфред се бе превърнал в семейство за Брус и въпреки че доста пъти му се караше, в най-важните моменти той също бе до него. Детектив Дрейкон и доктор Джеймс станаха неизменима част от книгата. Без тях двете доста неща щяха да се объркат. Определено се изненадах от това кой бе водачът на Нощните хищници. Имах си свои теории, най-вече предполагах, че е някой познат на Брус, но те не се оправдаха.

За мен "Батман: Нощният хищник" бе с една идея по-разочароваща от "Жената-чудо" заради част от бойните действия и някои описания, но пък компенсираше с чудесните герои и взаимоотношенията между тях.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар