„A Study in Drowning“ от Ава Рийд

Ефи Сейр винаги е вярвала в приказките. Преследвана от видения за Краля на феите от детството, тя няма избор. Нейното оръфано копие на „Анхарад“ - епосът на Емрис Мирдин за смъртно момиче, което се влюбва в Краля на феите, след което го унищожава - е единственото нещо, което я държи на повърхността. Така че, когато семейството на Мирдин обявява конкурс за преустройство на имението на покойния автор, Ефи се чувства сигурна, че това е нейната съдба.

Но мухлясалото, порутено имение „Хирает“ е невъзможна задача и жителите му далеч не са гостоприемни. Включително Престън Хелоури, изтощен млад литературовед, решен да разобличи Мирдин като измамник. Докато двамата съперници обединяват улики за наследството на Мирдин, тъмни сили, смъртни и магически, заговорничат срещу тях – и истината може да доведе и двамата до гибел.

Анотацията на „A Study in Drowning“ подготвя читателя за среща с мрачно имение, семейни тайни и митове за Вълшебния народ. И романът не само успешно отговаря на dark academia, но и вплита други, по-сериозни теми.

Изненадах се приятно, когато разгърнах романа и осъзнах, че Ава Рийд се е постарала да създаде нов свят, в който две държави, със своите митове и суевершия, в продължение на години имат търкания помежду си. Митологията е вдъхновена от Уелс и по-конкретно от всичките истории за феи и елфи. Така в книгата се включват идеите за това как фолклорът допринася за националната идентичност и как той може да е в основата на всякакви суеверия в една модерна държава. Заинтригувах се от Спящите - починали хора, допринесли за развитието на Лир, и как според преданията тяхната сила предпазва страната по време на дългодишните битки. 

Ефи
намира утеха и разбиране еденствено в най-популярната творба на Емрис Мирдин. „Анхарад“ е история за смъртно момиче, което първо се влюбва, а след това побеждава Краля на феите. Именно „Анхарад“ е причината Ефи да желае да учи литература, но не ѝ позволяват заради сексистките правила в университета. Затова тя записва архитектура, където мисленето не е по-различно и ежедневно се изправя пред сексизма и трябва да се бори, за да се доказва. Оставя се да бъде потъпквана и подценявана за това, че е жена. До момента, в който не получава проекта да реновира имението на великия автор и тя осъзнава, че това е нейният шанс да се докосне до потайността на Мирдин. Харесах Ефи в известна степен и разбирам, че несигурността ѝ и плахите решения, които взима, са породени от миналото ѝ и начина, по който се отнасят мъжете към нея, но авторката не се възползва докрай от възможността да доизгради образа ѝ. Не я направи тази силна и независима жена, която би била след разбирането на истината за творчеството на Мирдин.

Светът в „A Study in Drowning“ също е вдъхновен от Англия и Уелс през средата на миналия век, когато жените са осъзнали, че искат да са нещо повече от съпруги и домакини. Въпреки че Ефи идва от сравнително заможно семейство, тя е тормозена, пренебрегвана и омаловажавана и то в образователна институция. В много отношения обаче жените показват повече мисъл, творчество и умения, отколкото мъжете. Благодарение на самата Ефи се разбира истината за романа на Мирдин. За да не ви разваля удоволствието от четенето на „A Study in Drowning“, само ще кажа, че и зад образа на Анхарад - момичето, което надхитрява Краля на феите, стои още една неразбрана и недооценена жена, чийто живот е управляван от мъже. 

В случая с Престън авторката иска да покаже, че дори и да си мъж също може да си аутсайдер. Да, той е приет да учи литература и му позволяват да чете всичко на Мирдин, но истината е, че като плод на смесен брак и с баща, който не е от Лир, Престън е изолиран в определени ситуации. Затова и толкова добре разбира какво преживява Ефи. Поради тази причина трябва да му отдадем нужното, тъй като без неговата подкрепа Ефи нямаше да намери нужната сила да се бори за себе си и своите интереси. Двамата се откриват и въпреки че първоначално не се разбират, се оказва, че са преминали през сходни трудности и това им помага да се сближат и заедно да разрушат наложените стереотипи. Трябва да призная обаче, че съвсем спокойно Престън можеше да си остане като другар в мисията, който да е защитник на женските права.

В обобщение ще кажа, че „A Study in Drowning“ ме остави със смесени чувства. От една страна, харесах историята и обстановката на рушащо се имение, намиращо се на върха на скала, която може всеки момент да потъне. В същото време обаче има множество минуси. Ще започна с магията и нейните Спящи, които само са споменати и нищо повече. Няма информация кои са останалите Спящи и как всъщност способностите им влияят на защитата на Лир. Карта на света липсва. Много пъти съм казвала, че при един фентъзи свят тя задължително трябва да присъства. Авторката така и не използва успешно потенциала на Краля на феите. Отделно каква бе тази „битка“ между Ефи и митичния крал? Не мога да бъда убедена, че такова могъщо същество е победено толкова лесно и напълво случайно, бих добавила.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар