„Да се влюбиш в херцог“ от Иви Дънмор

Анабел Арчър получава шанс да е сред първата група студентки в прочутия Оксфорд. В замяна на осигурената стипендия е нужно единствено да подкрепи набиращото сила движение за избирателни права на жените. 
Когато пристига в Лондон, Анабел се включва в плана да се привлекат влиятелни политици. Нейната цел е Себастиан Девъро – студеният херцог Монтгомъри, който ръководи политиката на консерваторите по заповед на самата кралица. 

На пръв поглед магнетичният благородник е част от онова, срещу което Анабел негодува – неотменимата мъжка власт; привилегиите, добити не по заслуги, а по рождение; старите закони… Но когато се оказва принудена да прекара няколко седмици във великолепното му имение, мис Арчър все по-ясно си дава сметка, че зад мълчаливата фасада се крие много повече. Херцог Монтгомъри може и да е цел на суфражетките, но мъжът Себастиан, изглежда, е превърнал Анабел в своя цел. 

На днешния празник, на който честваме постиженията на жените, аз ви представям книга, която на пръв поглед изглежда като типичен любовен роман. Само че една от основните теми е именно правата на жените и тяхната борба за промените в закона в тяхна полза. Едновременно с това е представена обстановката на викторианска Англия и тогавашните порядки и една любов, която именно заради трациите от онова време се оказва почти невъзможна.

Анабел
е девойка без потекло, която е сред първите студентки в „Оксфорд“. Тя постоянно трябва да се доказва и въпреки успехите си няма да бъде взимана насериозно от повечето хора, защото се смята, че жена не може да бъде по-умна от мъж. Анабел обаче показва, че това може да е възможно и именно с познанията, мисленето и действията си впечатлява един херцог. А тази ѝ възможност случайно е дадена от Националното общество на суфражетките, което в замяна на стипендията за университета иска от нея да подкрепи движението. И тя смята за честна и лесна сделка, докато не среща Монтгомъри. Харесах Анабел заради нейната ведрост, проницателност и желание да отстоява своето. Можеше да приеме предложението на Себастиан да му стане метреса, но това означаваше да се откаже от университета, приятелите си и доброто си име и с това показа, че има силна воля. 

Благодарение на движението, Анабел се среща с още три чудесни дами, които искат да получат повече свобода. Първата от тях е лейди Люси - секретарка на Обществото, която привлича други дами към каузата и ги мотивира с речите си. Госпожица Хети е дъщеря на най-влиятелния банков магнат и се включва към движението, защото иска да си намери благотворителна кауза. Последната в групичката е лейди Катриона - дъщеря и асистентка на оксфордски професор. Четирите са бунтарките на Оксфорд и книгите от поредицата представят техните истории.  

Книгата се разказва от гледните точки на главните герои, което ми позволи да опозная по-добре Себастин, защото в първите глави е представен като студен и строг херцог, който не може да бъде трогнат от нищо. Той не само е много над Анабел в йерархията, но и не би подкрепил да се промени законът в полза на жените. Само че колкото повече време прекарват двамата, толкова повече се опознават. Себастиан се оказва мъж, който има лоялно сърце и се тревожи за хората, които обича, а пък Анабел печели това сърце със своята честност, интелигентност и жизненост. И показва, че е готов на всичко за любимата жена.

Надявам се Иви Дънмор да продължи да представя уникалните качества и роли на жените. През вековете те са се доказали като невероятни майки, съпруги, домакини, учителки, доктори, политици, адвокати и още много други. И знаете ли какво? Въпреки че днес жената безспорно е равна на мъжа, все още някои не приемат този факт. Затова и темата в „Да се влюбиш в херцог“ е толкова актуална. Дамите преди нас са извоювали нашите свобода и независимост, а ние самите трябва да сме им благодарни и да продължим по стъпките им.

„Да се влюбиш в херцог“ се оказа задоволителна и в началото ми потръгна доста добре. Някъде по пътя обаче нещата се пообъркаха и няколко от главите ми бяха безинтересни. Смятам, че Себастиан трябваше да подходи по различен начин след инцидента и да обмисли внимателно доводите си, за да убеди по-успешно Анабел в чувствата си. Затова давам на романа три звезди и чакам следващата книга от поредицата да излезе на български.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар