„Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан

След като обещаващата ѝ филмова кариера е прекъсната от нелеп инцидент, Суони Честър открива новото си призвание в четенето и се превръща в една от най-успешните и обичани разказвачки на аудиокниги. Суони пристига в Лас Вегас за БиблиоКон – най-голямото събитие за почитатели на книгите в САЩ, за да води панел „Романтична литература“, която всъщност ненавижда. Никой обаче не знае, че кариерата на Суони започва със записи на страстни любовни романи под псевдоним. Разбира се, Вегас си е Вегас и Суони неочаквано среща красив и мистериозен Чаровен Непознат, с когото прекарват една вихрена нощ, преди пътищата им да се разделят… завинаги?

Когато се завръща у дома, Суони получава предложение, на което не може да откаже. Култовата авторка, с чиито романи всъщност започва разказваческата кариера на Суони, е завещала един последен сценарий за страстен аудиороманс, който може да бъде разказан само от нея и Брок Макнайт – най-желаният, но и обвит в мистерия глас в бранша. Притисната от трупащите се сметки, Суони възкресява пенсионирания си псевдоним и започва работа. Неочаквано за самата нея, Брок Макнайт се оказва страхотен партньор и скрити зад комфорта на анонимността, между двамата припламват крайно неочаквани искри.

Време е за ревю на книга, която много исках да прочета заради анотацията - разказвачка на аудиокниги, възможност да се потопя в атмосферата на студиата, където се записват книгите, и изглед за романтична връзка между главната героиня и партньора ѝ по записването на аудиороманса. Оправдаха ли се очакванията ми, ще разберете по-надолу. 

Суони
, чиято мечта е била да стане актриса, но ужасен инцидент слага край на кариерата ѝ, е популярна разказвачка на аудиокниги. Тя е реалист. Знае, че човек може да изгуби всичко за един момент. В следствие на инцидента Суони носи превръзка там, където преди е било едното ѝ око, и предположих, че това я е направила несигурна и затворена в себе си. Изненадах се приятно, когато се оказа, че не се е променила от предишната новоизгряваща звезда Суони и продължава да е все същата борбена и трудно отказваща се от желанията си личност. Смятах, че е преживяла травмата и гледа само напред в бъдещето, и предположението е наполовина вярно. Благодарение на майка си, най-добрата си приятелка и едно загадъчно момче, тя най-накрая приема, че животът ѝ се е променил и няма да бъде като предишния. И това е окей. 

Един проект среща Суони (образно казано, защото комуникацията между тях е чрез съобщения) с друг известен, но обвит в мистерия, разказвач. Брок Макнайт. Той е забавен, очарователен и остроумен и житейската му история донякъде се припокрива с тази на Суони. Двамата се справят чудесно със записването на книгата и решават, че е крайно време да се срещнат. Обаче кой е Брок Макнайт? Няма да ви разкрия, но ще споделя, че го харесах. Още от съобщенията ставаше ясно, че той е забавен, мил, остроумен и обичащ шегите. Споделяйки своите проблеми от миналото, помогна на Суони да се отвори на тази тема и да обмисли до колко си заслужава да разкрие душата си пред него. 

Аз не съм чак такава почитателка на аудиокнигите, но признавам, че те имат доста положителни страни. Благодарение на „Благодаря ви, че слушахте“ осъзнах колко трудоемко е работата по разказването на книгите – да се вникне в сюжета, да се опознаят героите и техните мечти, цели и страхове и всяка една емоция да се предаде по правилен начин. Не знаех, че толкова хора се чувстват уютно в това да слушат как някой дава всичко от себе си, за да пресъздаде по един чудесен начин написаното по страниците. Не знаех и че има награди Audie, където признават постиженията в аудиокнигите.

Ревюто е кратко, но успях да споделя с вас всичко, което исках. До колко успя да ме впечатли „Благодаря ви, че слушахте“? Не толкова, колкото желаех. Признавам, че на моменти романът ми беше интересен и че харесах героите, но нещо все ми липсваше. Затова реших да дам три звезди.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар