„Ветровещ“ от Сюзан Денърд

Понякога враговете ни са единствените ни съюзници....

След като експлозия унищожава кораба му, светът смята, че принц Мерик е мъртъв. Белязан, но жив, той е решен да докаже предателството на сестра си. Преди да достигне препълнената с бежанци кралска столица, той обитава улиците, защитавайки по-слабите, което води до появата на слухове за обезобразен полубог, който носи справедливост на потиснатите.

Когато кървовещът Едуан разбира за обявената награда за главата на Изьолт, той прави всичко възможно да я намери пръв, докато тя не му предлага сделка... Сега те трябва да работят заедно, за да прекосят вещерските земи, чудейки се кой от двамата ще предаде другия пръв.

След изненадваща атака и корабокрушение Сафи и императрицата от Марсток едвам спасяват живота си. Всеки миг представлява риск, а следващата стъпка на пиратите е да обявят война на Вещерия...

Веднага след „Веровещица“ започнах „Ветровещ“ и за разлика от първия прочит сега реших да дам на книгата четири звезди. Причината за това са главите, разказващи за принц Мерик. За мен те бяха скучни и да, представен е отчасти живота на нубревенците, но тези глави ги четях главно заради сестрата му Вивиан, която в тази книга има по-голяма роля. Но ако изключим този минус, „Ветровещ“ е добро продължение на поредицата, в което битките не спират. Ревюто може да съдържа спойлери от предишната книга. И също така тук може да прочетете първото ми ревю на „Ветровещ“. 

Приключението на Сафия започва на марстошки кораб, на който се намира тя и императрица Ванес. След упостушителен пожар двете едвам се спасявате и попадат на територията на Пиратска република Салдоника, където по принуда пътуват с ад-бордовете - специални войници на императора на Картора, които са обучени да залавят еретици. Въпреки че и Сафи, и Ванес бяха затворнички, успяха да покажат своите умения. Никоя от тях не се предаде и допоследно търсеха начини как да се измъкнат от похитителите си. Сафи нито веднъж не падна духом и винаги гледаше да прецени ситуацията, в която се намираше, и начинът, по който най-бързо да се справи с нея, ако нещата потръгнеха на лошо. До момента магията ѝ е все същата и затова се интересувах повече от способностите на императрица Ванес, която се оказа всеотдаен монарх. Зачиташе мнението на най-приближените си и се опитваше да взима най-добрите решения за страната си. Самата Ванес още с възкачването си на трона прави история, тъй като не само е най-младата императрица, но и най-могъщата. Силата ѝ да управлява желязото неведнъж ги спасяваше от някоя опасност. Ванес заедно със сестрата на Мерик - Вивиан, определено са новите героини, за които с интерес ще чета в следващата книга. 

Мерик също изважда огромен късмет и оживява след покушението над него и екипажа му. И решава, че като мъртвец ще му бъде по-лесно да разбере защо сестра му го е предала (нещо, което аз не смятах, че е извършила). С помощта на Кам - момиче от екипажа му, бавно започва да достига до истината, която е коренно различна от тази в представите му. Този път четях неговите глави по-скоро от необходимост, отклкото от желание. Въпреки че не липсваха битки, в тази книга Мерик се бе превърнал в човек, който бива заслепен от силното си желание да намери виновника за експлозията. Не се слушваше в думите на Кам и в по-голяма част от „Ветровещ“ се луташе някъде между себеопознаването и себеомразата. Паралелно на неговите действия бива представено какво се случва зад кралските порти. В предишната книга Вивиан бе само споменавана, но тук започва да играе по-важна роля. Страната ѝ е на път да умре от глад и тя предприема други методи за търсенето на прехрана. В същото време се опитва да покаже, че е готова да управлява Нубревна и че е готова на всичко, за да бъде народа ѝ в безопасност. Цял живот крие истинската си същност от страх да не я приемат, но истината е, че нубревенците се нуждаят именно от нихарския ѝ нрав.

Стигам и до най-любимите ми герои от поредицата - Изьолт и Едуан. Още по време на битката в Лейна се представих като добър екип и сега отново се съюзяват. Двамата имат различни цели, но осъзнават, че ако са заедно, имат по-голям шанс да оцелеят. Към края на „Веровещица“ бе загатното, че Изьолт притежава по-различни сили от тези на нишковеща. Същите като тези на Кукловода или както е истинското му име - Есме. Та Есме желае да покаже на Изьолт част от способностите си, които идват направо от Пустотата. И съм щастлива, че Из не прие познанията с отворени обятия и внимателно разсъждаваше дали да използва наученото, или не. Миналото на Едуан бавно започва да се представя. Вече се знае кой точно е баща му, но аз всъщност искам да науча какво точно е станало, за да отиде в Карауенския манастир и да се обучава в него. И въпреки че го наричат демон, Едуан има доста високи морални ценности и благодарение на тях спасява Сова, която съм много сигурна, че ще изиграе важна роля в „Кръвовещ“. Отделно се възхищавах на търпението му да научи Изьолт как да се бие като карауенските монаси и нежеланието му тя да се нарани по време на тези тренировки. Както казах, може и да е свиреп убиец, но притежава и съвест. 

Замисляйки се, „Ветровещ“ няма слаби страни. Сюзан Денърд отново се е постарала героите да не скучаят и във всяка трета или четвърта глава за даден персонаж става нещо, което го кара да бяга или да се бие. Усещам, че се задава нова война, в чийто център ще бъдат Сафи и Изьолт, но авторката тепърва поставя фигурите на шахматната дъска. А на мен като читател ми остава само да чакам следващите ѝ книги, за да разбера какво ще се случи с вече любимите ми герои.
Ревю на първа книга - тук

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар