Сара Дж. Маас - теории | част 1


Съвсем скоро излиза „Дом на пламъци и сенки“ и е време да ви споделя теориите за вселената на Сара Дж. Маас, като съм ги разделила в два поста. В първия ще ви представя теории, които аз съм измислила, а във втория - теории, които съм прочела и харесала. През последните месеци с всяка препрочетена книга на Маас бавно добавях една по една от теориите и се надявам да ви харесат.

1. Рогът е изчезналата Реликва в „Дворовете“
Това е теория, в която много читатели вярват. Самата аз се замислих за това, че Рогът може да е липсващият четвърти предмет още при прочита на „Дом на небеса и дихания“. Неста в „Двор от сребърни пламъци“ споменава, че е различила само „малка древна кост“. Рогът е бил оръжието на принц Пелиас, като елфите го създали в своя свят. А в края на „Дом на небеса и дихания“ се разкрива, че народът на Брайс е дошъл именно от Притиан, което е означава, че самият Рог също е от Притиан. 

2. Валгите, демоните и илирианците са свързани
Още от „Стъкленият трон“ (книгата) синоним на валгите е демони. Затова няма как да не се зачудим дали демоните от „Лунатион“ всъщност не са валгите. Знаем, че валгите идват от свят на вечен мрак, дълбок лед и виещ вятър. С Камъните на Уирда успяват да дойдат в Ерилея, следователно могат да отидат и в други светове. В „Лунатион“ е напълно възможно да населяват Ада, а в „Дворовете“ - част от Притиан и когато са започнали да спят с елфите, да са създали иларианците. В подкрепа на тази теория с иларианците са именно крилете на Азриел, които Брайс описва като крилете на демоните в „Дом на небеса и дихания“. Това може и да обясни теорията, че Рисанд е отчасти валг. 

3. Астерите са валги
Ако горната ми теория се окаже невярна, имам друга. От дълго време смятам, че астерите са валги. Първо, валгите също като астерите отиват от свят в свят, за да го превземат. Валгите и астерите са изключително силни и трудно се побеждават. Съществена разлика е, че астерите трябва да се хранят с първосвета, за да оцелеят. О, нека да не забравя, че Ригелус казва на Брайс, че елфите от родния ѝ свят успяват да свалят от власт „техните братя“, т.е. господарите на елфите от Притиан. От разказа на Рисанд в „Двор от сребърни пламъци“ знаем, че тези същества са Даглан. Така че по-скоро може валгите да посещават различни светове и да приемат различни самоличности и така в един свят да са Даглан, а в друг - астери.

4. Амрен е архангел
На всеки, който е чел описанията на Амрен и Фурия, му е ясно колко много двете си приличат. Даже Брайс прошепва „Фурия“, когато вижда Амрен за първи път в „Дом на небеса и дихания“. Така, че е напълно възможно тя да е от Мидгард. Как и защо е дошла в Притиан, не знам. От самата нея знаем, че в родния си свят е имала господар. Споделя още, че е била „пратеник и войник-убиец на гневния бог, който управлява млад свят“. Амрен бива определяна и като ангел на смъртта, което ме води на мисълта, че има голям шанс да е един от ангелите и дори архангелите, имайки предвид силите ѝ, и пряко да се е подчинявала на един от астерите. Това би обяснило кой е този господар. 

5. Брайс има друг другар в Притиан
Знам, знам, вече прекалявам. НО. Маас споделя, че е напълно възможно елф да има повече от един другар и до този момент не сме видяли подобен случай. Нека не забравяме, че Брайс е както от Мидгард, така и от Притиан и би било съвсем нормално да има по един другар в двата свята. Разбира се, тя може да отхвърли другарската връзка, имайки предвид, че е избрала Хънт, а самата Сара Дж. Маас потвърди, че двамата са другари. 

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар