„Трес от Смарагдово море“ от Брандън Сандерсън

Авторът на бестселъри Брандън Сандерсън разширява своята вселена - Космера.

Трес води простичък живот на своя остров насред смарагдовозелените морски води. Момичето обожава да колекционира чаши, донесени от чуждестранни моряци, и да слуша завладяващите истории на своя приятел Чарли. Всичко се преобръща, когато Чарли е отведен в далечна земя, за да сключи уреден брак. 

След като най-близкият ѝ приятел не се завръща, Трес решава да отплава на кораб към Среднощно море, за да го отмъкне от хватката на могъща магьосница. Попаднала в мрачни, опасни води, в които властват пирати и всяка капка вода може да се окаже смъртоносна, Трес ще трябва да изостави миналото си, за да се потопи в непознатото.

Най-накрая успях да прочета и тази новела на Брандън Сандерсън. Тя ни пренася на нова планета от Космера – Лумар. Над нея са надвесени цели дванадесет луни, които са толкова близо, че едва от тях винаги се вижда. От луните се сипе цветен пясък, наречен още спори. Спорите изпълват океаните и оформят разноцветни морета, в които плават кораби. За пореден път Сандерсън създава интересен и цветен свят. 

На пръв поглед Трес е обикновено момиче, доволно да живее на Скалата, да събира чаши, да мие прозорците на имението на херцога и да разговаря с Чарли, който въобще не е градинар. Но ето че решава да спаси любимия си и се отправя на пътешествие, което ще я промени и ще покаже всичките ѝ добри качества. Тя става истински герой не защото е смела и добра, а защото внимателно обмисля плановете си. Чрез образа на Трес авторът показва чистата доброта, смелост и справедливост. А по време на приключенията си героинята открива своето ново семейство в лицето на Салей, Форт и Ан.

Нашият разказвач е любимият ни Хойд и определено бих прочела друга история, разказана от него. Забавлявах се с неговия персонаж и самонадеяност, която се явява в убеждението му, че ще развали проклятието на Магьосницата. Не мисля, че има някой (от читателите, запознати с Космера), който вече да не се е привързал към Хойд и неговите странни коментари. А в „Трес от Смарагдово море“ изобилстват. Също така искам да дам едно пояснение. Въпреки че новелата е самостоятелна история, ви препоръчвам първо да прочетете другите романи от Сандерсън, за да ви станат по-ясни дребните детайли, които Хойд споделя.

Началото на новелата ми тръгна бавно. И може би трябваше да минат стотина страници и Трес да се присъедини към екипажа на „Гарванова песен“, за да стане действието вълнуващо. Поради тази причина давам четири звезди. Новелата е изпълнена с философски разсъждения, на които по принцип не съм почитателка, но авторът знае как да ги предаде по един достъпен и забавен начин. Истински се насладих на разказа и сега чакам следващите новели.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар