2024 reading challenge


Време е да споделя за книжното предизвикателство за тази година! Категориите отново са 12 и няма значение дали ще ги отметнете за дванадесет месеца или за шест. Всеки, който се включи, участва в раздаванка, чийто победител ще изтегля през декември. Реших категориите да са по-лични, но и лесни за изпълнение. Надявам се да се забавлявате, докато изпълнявате предизвикателството и да попаднете на чудесни книги. А сега нека ви запозная с темите и няколко предложения от мен. 

книга от нова поредица - ако се чудите дали е време да започнете онази поредица, която от дълго време отлагате, направете го! Аз реших, че е време да се запозная с „Разбий ме“ от Тахере Мафи и ако ми хареса, си купувам цялата поредица. 

книга, която е адаптирана - определено тази категория е по-лесна от миналогодишната - „новелизация“. Тук има доста голям избор. Като започнем с „Хари Потърс“, „Пърси Джаксън“, „Игрите на глада“, „Бриджъртън“, „Дейзи Джоунс & The Six“, „Вещерът“, „Вещиците от Мейфеър“, „Игра на тронове“, „Където пеят раците“, „Смърт край Нил“ и още много други. 

книга, издадена през 2024г. - Тепърва издателствата ще разкрият повечето книги, които са подготвили за първата половина на 2024-та, но аз вече съм избрала „Железън пламък“ от Ребека Ярос, която трябва да излезе в първите месеци на годината от „Сиела“.

книга от любима поредица - Безспорно тук е „Дом на пламъци и сенки“ от Сара Дж. Маас, за която вече нямам търпение за нея. Мисля, че много от вас също биха я избрали. 

книга, която не е популярна - Има много книги, за които не се шуми. Попадаш на тях, когато посетиш малки книжарници и магазини от големи вериги като „Lidl“, които имат малка селекция от подбрани романи. В момента се сещам за „Имението „Ашфорд“, „Родопския параклис“, „Мери Джейн“, „Книжарницата на мистър Ливингстън“ и „В града на замечтаните кули“.

книга от чуждестранен автор - Повечето автори, които българската аудитория чете, са чуждестранни, така че не трябва да се затрудните тук. „Трес от Смарагдово море“ е най-новата книга на Брандън Сандерсън на българския пазар и затова я избрах.

книга с една дума в заглавието - Трудничко е да намериш книга със само една дума в заглавието. Примерни книги са „Мамник“, „Пермафрост“,„Ледоразбивачка“, „Преследвачката“, „Искронишка“, „Легендородни“, „Кръвобелязана“, „Лейла“, „Верити“ „Удавниците“, „Червенохалата“ и „Вой“, която е и моят избор. 

книга, която е част от дуология - Повечето книги, които чета, са от трилогии и поредици или самостоятелни романи. Дуологии, които съм чела са „Корона от корал и перли“, „Отнетият наследник“, „Белязания цар“, „Евърлес“ и „Бунтът на кралицата“. Аз обаче съм хвърлила око на новата дуология на Ребека Рос „Божествени съперници“, която изд. „Ориндж“ съвсем скоро трябва да издаде. Оказва се, че и „Песен от сребро, пламък като нощ“ е част от дуология, така че може да изберете и нея.

книга, включваща митологична фигура - Изберете си за кой митологичен образ искате да четете - вещица, самодива, дракон, вампир, русалка и т.н. Тук ви като предложения „Змей закрилник“, „Лунно цвете“, „Мамник“, „Откраднато“, „Четвърто крило“, „Всички шепнещи кости“, „Всички звезди и зъби“, „Веровещица“, „Змия и гълъб“ и „Нарния“.

книга, вдъхновена от азиатската култура - Признавам, че тази категория е вдъхновена от невъзможността ми миналата година да прочета „Шест алени жерава“ и „Дъщерята на лунната богиня“. Напоследък и при нас нашумяха книги, вдъхновени от китайската митология и за да не ви ограничавам със само една култура, реших да ви дам избор от цяла Азия.

книга от автор, на който даваш втори шанс - Тази категория е изцяло спрямо вас. Аз например не се спогаждам с В. Е. Шуаб, но винаги харесвам анотациите на книгите ѝ и смятам отново да ѝ дам шанс.

книга, която не си успял да прочетеш през 2023г. - вярвам, че и за тук ще имате доста идеи. Аз съм си набелязала някоя от „Пътят на подправките“, „Братята Хоторн“, „Групова терапия за последни момичета“ и „Госпожица Бриджъртън“. 

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар