Сара Дж. Маас - теории | част 2


Съвсем скоро излиза „Дом на пламъци и сенки“ и е време да ви споделя теориите за вселената на Сара Дж. Маас, като съм ги разделила в два поста. В първия ви представих моите теории, линк - тук, а в днешния - теории, които съм прочела и харесала. През последните месеци с всяка препрочетена книга на Маас бавно добавях една по една от теориите и се надявам да ви харесат. Теориите са взети от два профила - @emilystheories и @yaz.the.bookish, защото не само засягат голяма част от всички теории в книжното общество, но и защото са подкрепени с доказателства. 

Въпрос, на който се чудя още от „Дом на пръст и кръв“. Надявах се, че в „Дом на небеса и дихания“ да се разкрие някаква информация за нея, но тя почти отсъстваше. Много читатели смятат, че Джесиба всъщност е Върховната жрица Олеана, която потапя меча Гуидион в Котела по време на изработката му. Съдбата ѝ след смъртта на Върховния крал Фион е неизвестна. За тази теория трябва да приемем, че е дошла от Притиан в Мидгард. Как и защо не се знае. Но интересното е, че Подземният крал казва на Брайс, че Джесиба не е истинското ѝ име.

Това е доста интересна и странна теория. Затова реших да я споделява вас. В основата ѝ стоят приликите между Рисанд, Рун и Майев. В оригиналната версия на „Стъкленият трон“, която се казва „Стъклената кралица“, Майев е сгодена за Атрил - не само първият съществуващ елф, но и най-великият воин в историята. Когато Валгите нахлуват в света им, Атрил изковава Голдрин, който може да убива Валги и излъчва „бяла светлина“. Това напълно съвпада с образа на Фион и Гуидион от „Двор от сребърни пламъци“. А след смъртта му, Майев затваря всички порти и разриви между световете. Това прави и кралица Тея. Единственото, което не се връзва, е как от Мидгард Тея/Майев се озовава в Ерилея. А да не забравяме, че в края на „Кралство на пепелта“ Елин уби Майев и тя няма как да отиде в друг свят. Съща е и съдбата на Тея, която е убита от Пелиас. 

В „Двор от сребърни пламъци“ се казват доста неща за Рамиел. Научаваме, че Даглан отчаяно искали да стигнат до върха ѝ. На върха пък се намира черен камък, който може и да се окаже Камък на Уирда, имайки предвид, че пренася победителите от Кръвния ритуал, щом го докоснат. Според авторката на теорията две неща може да са скрити под планината. В първия вариант това е Върховният крал Фион. Теоризира се, че той всъщност не е мъртав, а приспан в някои от пещерите и чака да бъде събуден от Рога. Във втория вариант това са трима от Даглан, които са погребани или спят. И пролятата кръв от Кръвния ритуал ги храни, както астерите се хранят от душите на мъртвите, които се трансформират във второсвет. 

Наскоро се сподели, че Сара Дж. Маас е подписала за още 6 книги. И много от читателите смятат, че сред тях ще има поне една книга от нова поредица, която е кръстена „Здрачът на боговете“. Като доказателство се приема папка от Pinterest в профила на авторката, преди да бъде изтрита. Залезът на бовете (както е на български) е друга дума за Рагнарьок - поредица от събития в скандинавската митология, които водят до края на света. Битките се водят между различни богове. Затова според теорията в новата поредица ще се включат герои от трите поредици на Маас, които ще се бият срещу астерите/Валгите. Това е много добра идея, но аз смятам, че тя ще е за хора, пътуващи между световете. Хора като кралица Тея, Джесиба (ако приемем горната теория за вярна) и Брайс.

Единственото, което се знае за Гуин, е че баба ѝ е нимфа от Двора на Пролетта, а дядо ѝ - Върховен елф от Двора на Есента. Майка ѝ е пратена в храма в Санграва, където участва във Великия ритуал и зачева Гуин и Катрин. Не се знае къде се намира Санграва, така че не може да кажем към кой Двор принадлежи. Дори не се знае дали се намира в Притиан, но при условие, че Азриел, Мор и Рисанд пристигат в храма, когато Хибрен ги напада, ме навява на мисълта, че е близо до тях. Тъй като майката на Гуин като дете е живяла в Горската къща, която е дом на семейство Вансера, според теорията дядото може да е Берон или Ерис. А бащата може да е самият Тамлин, тъй като той неведнъж е участвал в Ритуала. Тази теория обаче леко куца, тъй като Тамлин взима участие само в Ритуала на Двора на Пролетта, който е известен като Каланмай. Едва ли е бил в Санграва. 

Реших да включа тази теория като бонус, защото много ми допадна. В езерото на Кошей има и други момичета, омагьосани като Васа, но те имат бели пера. В скандинавската митология Валкирите са известни още като „лебедови девойки“. В „Двор от сребърни пламъци“ обаче се казва, че всички Валкири умрели в бой. Така че, ако тази теории се окаже вярна, то тези Валкири трябва да са омагьосани от Кошей преди войната.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар