"Даровита" от Кристин Кашор

Катса живее в свят, в който хората, родени със свръхчовешки качества – Даровитите, предизвикват страх и са експлоатирани от владетелите си. А Дарбата на Катса всява ужас дори в собственото ѝ сърце. Тя е способна да убие човек с голи ръце още от 8-годишна. Съдбата ѝ се управлява от нейния чичо Ранда, крал на Мидлънс, и от Катса се очаква да изпълнява поръчките му – да наказва и измъчва тези, които са го предизвикали. 

Когато среща принц По – Даровит боец, Катса дори не предполага как ще се преобърне животът ѝ. Не е предполагала, че ще разбере истината за Дарбата си, истината за себе си. Или ужасната тайна, скрита далеч – тайна, която може да погуби света им само с думи...

Кристин Кашор умело създава един напълно нов свят за нас, пълен с Даровити - хора, които имат разновидни дарби. В кралството на Катса (а и в повечето кралства), тези хора са собственост на краля и хората се страхуват от тях. Самата Катса служи на чичо си до един момент, в който разбира, че не може да продължава да бъде нечие чудовище. И тръгва на едно приключение, което не само я прави по-силна личност, но ѝ показва нови кътчета от Седемте кралства, за които дори не е и предполагала, че съществуват.

Катса е от онези личности, които искаме по-често да срещаме - умна, не мрънка и отстоява своето. Самата ѝ дарба е доста необичайна и "благодарение" на чичо ѝ Ранда, Катса я приема за проклятие. Но ако дарбата ѝ не е това, което предполага, че е? Първоначално се отдръпнах от Катса и не исках да я опозная, защото предполагах, че е неприятна личност, но още в началото се разбира, че лейди Катса е различна от всеобщите представи - има сърце. Оказва се, че тя не е чудовището, за което всички я мислят, а е едно 18 годишно момиче, което изпълнява заповеди, за да живее. Всъщност никой не я и пита какво мисли тя и дали е убила онзи свой братовчед нарочно. Просто приемат, че е опасна и че не трябва да се доближават до нея, с което малко или много я нараняват.

По е другият герой, на когото трябва да се обърне внимание. Принцът идва от много различна среда от тази, позната на Катса. В неговото кралство Даровитите са на почит и са свободни граждани. В Лиенид кралското семейство не само е сплотено, но и обичано от целия народ. Така че По се различава доста от Катса - винаги усмихнат, шегаджия и уважава личното пространство. А дарбата му е невероятна. Бих искала и аз да я притежавам. Харесах го още с появата му, защото се разбира защо обикаля Седемте кралства - търси изчезналия си дядо, което показва, че го обича страшно много и е готов на всичко за семейството си. Връзката му с Катса е друго нещо. Харесвам ги като двойка, но смятам, че авторката прибърза с чувствата между тях. Доста бързо признаха какво изпитват един към друг.

Битърблу е третият и последен герой в приключението на Катса и По. Всъщност момичето е първа братовчедка на По и той с готовност приема да се грижи за нея. Изумих се от психическата ѝ сила. Толкова неща ѝ се случиха, но тя ги прие с високо вдигната глава и нито веднъж не погледна назад. Истинска кралска особа. Третата книга от поредицата е посветена на Битърблу и чакам с нетърпение да разбера в каква личност се е превърнала. Принц Рафин, братовчедът на Катса, също трябва да бъде споменат. Най-вече заради това, че бе коренно различен от баща си. Обичащ експериментите и лабораторията си, мил и забавен, Рафин е фантастичен бъдещ крал, който със сигурност ще управлява справедливо.

"Даровита" очарова със силните си герои и техните приключения. А ако сте фен на поредицата "Стъкленият трон", то със сигурност ще се влюбите и в тази книга.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар