"Огнена" от Кристин Кашор

В Делс са настъпили смутни времена. Младият крал Наш се опитва да стабилизира кралството, докато въстанали лордове събират армиите си, за да го свалят от трона. Из планините и горите се навъртат шпиони, а разбойнически шайки сеят хаос и разруха. 

Там живее Файър – последният човек-чудовище, с коса като жив огън и влудяващо излъчване. Едновременно обожавана и ненавиждана, тя има способността да контролира съзнанията на хора и животни, но отказва да я използва. Защото човешките тайни са неприкосновени и не са нейно право. Особено когато има толкова много свои. 

Братът на краля, военачалникът Бриган, я отвежда в столицата. Подготвя се преврат срещу несигурния владетел и помощта на Файър е необходима за разкриването му. Далеч от дома, тя започва да осъзнава на какво е способна, докъде се простират силите й и какви отговорности ги съпровождат. Дарбата й може да запази целостта на кралството. Но Файър не може да се отърси от най-големия си страх – че ще се превърне в чудовище като баща си… 

Изкусните дворцови интриги и дори ужасите на войната са средства за тоталното потапяне в образа на Файър, в нейното изживяване на осакатяваща болка, вина, страх, мъка и дори още по-опустошаващото крехко зараждане на доверие, приятелство и любов.

Добре дошли в Делс - кралство, в което съжителстват хора и чудовища. Хората нямат никакви магически способности, но от друга страна животните са специални - тези, които имат неестествен цвят означава, че са чудовища и могат да ядат човешка плът.

Файър е последната от рода си: човек-чудовище. Но заради зверствата, които баща ѝ е сторил тя отказва да бъде второто. Заклела се е пред себе си, че ще използва силата си само, когато е в беда. Файър се оказва различна от всеобщата представа - чувствителна, дружелюбна и възпитана. И заради собствената си сила на моменти бе самотна и нещастна. Благодарение на тези качества, заедно с умението ѝ да помага на всеки и да води разговор с Хана и Клара ме накараха да я харесам. Тя определено се различава от Катса, най-вече заради дарбата си, но и в същото време имат общи черти. В една определена сцена дарбата ѝ заедно с психическото ѝ натоварване една не я унищожи, но успя да се справи и с това показа колко силна личност е тя.

Отначало се чудех дали ще има любовен триъгълник между нея, крал Наш и брат му Бриган и се радвам, че такъв нямаше. В началото нямах никакви симпатии към Бриган, но постепенно той започна да се отваря към Файър, да ѝ споделя информация за себе си и да показва чувствата си към нея, с което ме спечели на негова страна. Моментите между тях бяха толкова сладки. Бриган бе преживял много, но намираше начин да се смее и да се забавлява. И най-вече успя да се влюби отново. Кралското семейство се оказа една пъстра палитра от характери. Всеки притежаваше различни качества и заедно бяха непобедими, и винаги се подкрепяха. Щеше да е много хубаво, ако авторката беше написала новела за тях и техният живот като кралски особи.

С "Огнена" Кристин Кашор успява да доразвие света на Даровитите по един нов начин. И тук е редно да споделя, че книгата предхожда събитията от "Даровита" и може да се чете като самостоятелна книга. Ако искате да прочете за герои, които живеят в сянката на родителите си, които правят грешки и намират сили в себе си в най-трудните моменти, то "Огнена" е точно такава.
Ревю на първа книга - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар