"Небе в дълбините" от Адриен Йънг

Отгледана като воин, седемнайсетгодишната Ийлин се бие заедно с останалите от клана аска в отколешна война с клана рики. Животът ѝ е суров, но простичък: битки и оцеляване. До деня, в който вижда на бойното поле невъзможното – своя брат, биещ се редом с врага… Брата, който преди пет години е умрял пред очите ѝ.

Изправена пред неговата измяна и взета в плен от враговете си, тя трябва да оцелее цяла зима в село, където всеки е враг и всеки белег от битка може би е оставен от нея. Ала когато родното ѝ село и това на риките са нападнати от воини на безмилостен клан, смятан за легенда, Ийлин става още по-решена да се върне при обичното си семейство.

Не ѝ остава друг избор, освен да се довери на Фиск, приятеля на брат ѝ, който гледа на нея като на заплаха. Те трябва да направят невъзможното: да обединят клановете и да се бият заедно, ако не искат да бъдат избити до крак. Тласкана от обичта към своя клан, както и от зараждащата се любов към Фиск, Ийлин трябва да реши какво означават за нея лоялността и семейството и да се довери на хората, които е мразила цял живот…

Най-накрая се завърнах. След почти едномесечно отсъствие отново съм тук и то с ревю на една книга, в която се влюбих. Обожавам викингите и тяхната история и веднага щом разбрах, че Ибис ще я издават се наредих на опашката на чакащите. Имах високи очаквания и книгата ги надмина. Не само заради целия екшън, но и заради тази нова история, включваща викингите.

Ийлин е едно седемнайсетгодишно момиче, което попада в плен на съседния клан, поради това че тръгва да преследва мъртвият си брат. И изненада - той изобщо не е мъртъв, а живее отвъд планината с новото си семейство. Ийлин има две възможности - или да опознае на ново брат си, или да приеме, че момчето, което е познавала е мъртво. Слабо ще е ако кажа, че харесах Ийлин. Тя влезе под кожата ми и не я напусна, докато не прочетох и последната страница. Тя е едно борбено момиче, което не се срамува да потърси помощ или да поплаче в труден момент. В един момент се бие рамо до рамо с най-добрата си приятелка, а в следващия се намира в каруца на път за селото на риките. Можеше и да се намира на стотици километри от баща си, но нито веднъж не спря да се бори за свободата си и не се отказа от мисията си да се завърне в родното село. 

Фиск е другият герой който харесах страшно много. Готов на всичко за семейството си и невероятен воин. Направи ми впечатлението колко загрижен е той за хората от клана си. Не само той, а всеки един от клана рики, но и от клана аска. Но за двата клана малко по-надолу. В началото не разбирах защо е толкова ядосан на Ийлин, но постепенно той се разкри не само пред нея, но и пред мен (читателя). Оказа се, че двамата имат много общи неща, най-вече Ири. Всички моменти между Фиск и Ийлин ме очароваха. В началото двамата не си допадаха, но постепенно започнаха да си вярват един на друг и доверието прерасна в любов. За да обобщя описанието на Фиск ще кажа, че той е мъжката версия на Ийлин.

В някои книги второстепенните герои не са добре описани, не присъстват на 100% в историята и не се привързвах към тях. Тук нямах такъв проблем. Второстепенните герои бяха добре структурирани, ако не присъстваха лично в някой момент, биваха споменати. С една дума авторката не позволяваше да бъдат забравени. Изненадах се от общите черти между двата клана. Живееха по един и същи начин, биеха се по един и същи начин и се грижеха един за друг по един и същи начин. Единствената разлика бе в техният бог. Жестоката истина обаче, бе в каква заблуда са живеели двата клана. Векове на ред се е водила една и съща битка. Битка, започнала поради неясни причини. 

"Небе в дълбините" е сага, разказващата за любовта, загубата и предателството. Как една връзка между брат и сестра никога не може да бъде заличена. Към това добавете момиче, което колкото и да е силно, може да бъде измамено и за момче, което помага дори и на врагът. И така ще получите книга пълна със силни герои и страхотни битки.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар