2023 reading challenge


За втора поредна година ви представям категориите в reading challenge. Различното обаче е, че всеки, който се включи, участва в раздаванка, която ще се проведе през декември. Тя включва книга и още няколко други книжни подаръци. Още не съм измислила подробностите, но дотогава ще следя кой взима участие. Няма значение дали ще отмятате всеки месец по една категория или няколко наведнъж, нито пък дали книгите ще са на български, или на друг език. Важното е да се забавлявате, да бъдете креативни и дори да излезете от книжната си зона на комфорт. А сега нека ви представя темите и предложените романи от мен. 

книга, издадена през 2023г. - някои издателства започнаха да споделят кои книги ще издадат в началните месеци, но лично аз все още не съм си набелязала роман.

книга със семейни тайни - веднага се сещам за „Порцеланова кукла“ от Кристен Лъш, тъй като точно с нея започнах новата година. „Малибу в пламъци“ от Тейлър Дженкинс Рийд също може да е в тази категория, защото разказва за семейството. „Мексиканска готика“ Силвия Морено-Гарсия разкрива зловещите тайни на едно семейство, „Брадовчедите“ от Карън Макменъс също е подходяща, както и „Тайната на Диор“ от Наташа Лестър. 

книга със собствена писменост - повечето такива книги са от фентъзи жанра. Затова ви давам като предложения „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ от Толкин, „Игра на тронове“ и цялата поредица от Джордж Р. Р. Мартин, поредицата „Летописите на Светлината на бурята“ от Брандън Сандерсън, но ако искате да се запознаете с творчеството му, по-добре започнете с не толкова обемна книга като „Елантрис“. Сетих се и за „Дюн“ от Франк Хърбърт, който е научно-фантастичен роман. Ако сте чели тези романи, съвсем спокойно може да си изберете такъв, в който има само няколко измислени думи.

книга, отлагана от дълго време - тази категория зависи изцяло от вас. Аз съм си набелязала „Където пеят раците“, „Верига от желязо“, „Лейла“, „Мастиленият лабиринт“ и „Магически мистерии“ от Нийл Патрик Харис. 

книга, избрана само по анотация - нямам подобна книга в момента и затова ще се ходи до книжарницата. Но през последните години „Превъплащения“ от Алекс Ландражен, „Корона от корал и перли“ от Мара Ръдърфорд, „Кралят на моста“от Даниел Л. Дженсън, „Всички звезди и зъби“ от Адалин Грейс и „Игри на наследство“ от Дженифър Лин Барнс по този начин са добавени в библиотеката ми.

книга, преразказваща приказка/мит - „Пандора“ от  Сюзън Стоукс-Чапман, „Цирцея“ от Маделин Милър, „Ариадна“ от Дженифър Сейнт, „Сърцето на вещицата“ от Дженевийв Горничек, „Дъщерята на лунна богиня“, която трябва да излезе тази година на български, „Милувката на мрака“ от Скарлет Сейнт Клеър, „Позлата“ от Рейвън Кенеди и книгите на Кейти Робърт.

книга, вдъхновена от сериал/филм - По-точният термин е „новелизация“ и тук се порових из интернет и попаднах на тези книги, които са издадени на български език: „Емили в Париж“ от Катрин Каленгула и „Riverdale: Извън града“ от Микол Остоу. Дори книгите за Дисни героите може да се включат тук, ако ви се чете нещо подобно, или пък комикси на популярни филми. В този ред на мисли изд. „Егмонт“ е издало две книги за „Красавицата и Звяра“ - „Красавицата и Звяра: Историята от филма“ и „Красавицата и Звяра: Изгубена в книга“ (от Дженифър Донъли). В интернет може да попаднете на повече новелизации, но те са на английски език. 

книга, развиваща се в училище/университет - „Смъртоносна академия“ от Наоми Новик, „Легендородни“ от Трейси Деон, „Деветият дом“ от Лий Бардуго, „Случаят с третата сила“ от Цветина Цолова, книгите на Карън Макменъс и „Ace of Spades“ от Фарида Абике-Лимиде, която ще се издаде от изд. „Егмонт“.

книга, свързана с паранормалното - „Случаят с третата сила“ от Цветина Цолова, „Змей закрилник“ от Симона Панова, „Открадното“ от Искра Урумова, „Дракула“ от Брам Стокър, „Крещящото стълбище“ от Джонатан Страуд и „Всички шепнещи кости“ от А. Слейтър.

книга, купена заради хубава корица - тук мога да ви кажа кои книги съм си взимала аз. „Любов и неврони“, „Божествен аромат“ от Гергана Лаптева, „Всички шепнещи кости“, „Шестимата на Атлас“ (вече си я бях набелязала, но българската корица е невероятна) и „Краля демон“ от Синда Уилямс Чайма.

книга, вдъхновена от историческо събитие - всички романи на Рута Сепетис, „Изгубената принцеса“ от Джил Пол, „Тайната на Диор“ от Наташа Лестър, „Крадецът на книги“ от Маркъс Зюсак, „Мрежата на Алис“ от Кейт Куин, „Татуировчикът на Аушвиц“ от Хедър Морис, „Славея“ и „Четирите вятъра“ от Кристин Хана. 

книга, чието действие се развива в любим град - предложенията тук отново зависят от вашите предпочитания. Аз много харесвам Лондон и Единбург, така че ви препоръчвам „Анатомия: Любовна история“ от Дейна Шуорц, „Неделният клуб по философия“ от Александър Маккол Смит, поредицата „Дъблин стрийт“ от Саманта Йънг, поредиците „Адските устройства“ и „Последните часове“ от Касандра Клеър, „Шерлок Холмс“, „Бриджъртън“, „Момичето от влака“ от Паула Хоукинс и „Рубиненочервено“ от Керстин Гир.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар