"Железният изпит" от Холи Блек и Касандра Клеър

Дванадесетгодишният Калъм Хънт е израснал с три правила… Никога не вярвай на магьосник. Никога не преминавай тест, поставен ти от магьосник. И никога не позволявай на магьосник да те отведе до Магистериума. Калъм е на път да наруши и трите правила...През целия си живот Кал е слушал предупрежденията на баща си за това колко лоша е магията. Той е уверен, че ако изкара Железния изпит и бъде приет в Магистериума, го очакват само беди. Затова дава всичко от себе си, за да се провали... и се проваля тъкмо в това.Сега Магистериумът го очаква - място, което е бляскаво, но и зловещо, свързано с миналото и водещо към бъдещето му. А Железният изпит е само първото от изпитанията, които ще го посрещнат...Добре дошли в Магистериума! Подгответе се за приказно пътешествие из свят, в който децата чиракуват, за да се превърнат във воини, а черните магьосници се стремят да надвият дори самата смърт.

Ще започна с това, че цялата история е доста добре измислена. Светът, който двете авторки са създали е едновременно чужд и познат. Има прилики с други книги, но същевременно е един нов свят, който с възхитение опознавах. Магистериума (училище за магове) се оказа доста интересна сграда. Като започне от тайните коридори и стени, мине през невероятните пещери и стигне до разкошната храна. Имаше един минус - липсващите прозорци. Не знам как са се чувствали всички ученици, но аз със сигурност щях да получа клаустрофобия. Няма да си кривя душата и ще кажа, че в средата на книгата действията за мен станаха леко мудни. Хем имаше, хем нямаше действие. Но все пак смятам, че авторките компенсираха за това в края на книгата, когато толкова важно нещо се разбра и преобърна света на един от героите.

Като стана дума за героите... ще започна с Тамара. В началото тя се опитваше да стои на страна от проблемите и да следва правилата, но в края на книгата разбра, че не иска да бъде такава. Че иска да прави редни неща без да ѝ пука дали ше мами, да се забавлява с новите си приятели и да не успява на всяка цена. Да прави грешки без родителите ѝ да се разочароват от нея. И аз смятам, че ще успее. Всъщност ако питате мен вече е успяла. Въпреки че имаше сестра, която беше с една или с две години по-голяма от нея, не можах да видя тази обич между тях двете. И донякъде виня сестра ѝ, защото тя стоеше настрани от Тамара и не се опитваше да ѝ помогне да се нагоди в училището, да свикне с новата обстановка. Но няма как да не спомена, че през цялата книга Тамара бе "разумът" в групата. О, да не забравя да кажа, че беше и ходеща енциклопедия. Обаче това помогна им помогна в някои ситуации. 
Следващият в триото е Аарън. Първото нещо, което си казах за него бе, че има доста странно и оригинално име. Безпорно атлета в групата. Още от самото началото Аарън беше мил Калъм. Той също като Тамара не го възмути факта, че Кал има проблем с единия крак. Постепенно двамата изградиха връзка като най-добри приятели. Аарън също имаше проблеми. Докато Тамара в началото искаше да накара родителите ѝ да се гордеят с нея, той въобще нямаше родители. Майка му бе починала, а баща му - избягал. Той сам се беше подготвил за Железният изпит и мога да кажа, че се беше справил отлично. Аарън се оказа и магът, който толкова много хора търсеха. Няма да кажа кои хора и какъв точно маг, защото ще издам доста важен спойлер.

И стигнах до главният герой в книгата. Калъм Хънт се оказа доста смел герой, като се има на предвид осакатеният му крак. В началото той се чувстваше самотен, но благодарение на Тамара и Аарън разбра значението на думата приятелство. Въпреки че знаеше какво да очаква от Магистериума (от разказите на баща му, някои от които се оказаха неверни) остана доста изненадан. Ако мен питате най-вече от храната и от това, че не умря. Но няма да лъжа - след голямото разкритие, което разбра за себе си, Калъм ще има доста препятствия. Вярвам обаче, че имайки до себе си своите приятели той ще се справи.

"Железният изпит" ме изненада. Смятам, че докато първата книга от поредицата е повече за читетелите между 7 и 12 годишна възраст, останалите книги ще хванат окото и на по-възрастната аудитория. И окончателното ми мнение относно тази книга е, че няма значение възрастта. Има ли значение дали ще си на 10 или на 16 години? Ако ти харесва дадена книга - прочети я. Нищо няма да загубиш! 

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар