Неща, които мразя като читател

На всеки един от нас се е случвало да не харесаме нещо, свързано с книгите. Без значение дали това се отнася до самия автор, или до издателството. Затова днес ще ви представя моите книжни неодобрения. 

1. Дългото чакане за издаване на книга
Този проблем го има и при двете страни – автор и издателство. Като страна, в която 90 % от книгите се превеждат, в повечето случаи трябва да чакам доста време, за да бъде издадена любима моя книга. Разбира се, има и изключение, в които някое издателство бързо след излизането на американския пазар издава дадена книга. Обаче го има и онзи момент, в който самият автор решава да се забави с писането на творбата и никой не може да направи нищо по въпроса освен да чака.

2. Ненужно продължение на поредица 
Колко често ви се е случвало една поредица от 3 книги в последствие да бъде от 6 книги? Или автор да обяви, че към самостоятелна книга ще има (в повечето случаи) още една творба? Тук дори ще дам и примери, защото почти винаги тези продължения са ненужни. Започвам с последните три книги от „Реликвите на смъртните“ – за мен те дори не трябва да съществуват. Самата Касандра Клеър дава идеален завършек на поредицата с третата книга и ако искаше да допълни света на ловците на сенки, можеше да напише новели, а не цели книги. Друг пример е „Бунтът на кралицата“. Не съм сигурна дали първоначално се водеше като самостоятелна книга, но продължението ѝ е тотално ненужно. И последният пример, който ще дам, е свързан с една от любимите ми авторки – Сара Дж. Маас. „Двор от рози и бодли“ има задоволителен край и смятам, че историята на Касиан и Неста, а и сигурно ще има и за Илейн, не трябва да бъде разказана в книга, а по-скоро в новела, в която просто да се разяснят отношенията им. 

3. Сменяне на кориците 
Това е едно от „любимите“ ми неща, което едно издателство може да направи. И тук визирам „Егмонт“. Само то може да смени кориците, и то от меки на твърди, докато дадена поредица е в процес на издаване. Да, говоря за „Двор от рози и бодли“. Лично аз съм влюбена в илюстрациите на меката корица, а и имах вече първите две книги преди да издадат наново поредицата с нови корици. Също така не харесвам когато книгите от една и съща поредица са с различна големина или дебелина. Издателствата не се ли замислят, че когато се сложат една до друга в библиотеката, няма да седят хубаво?

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар