December TOP 5 Нови автори


За пета поредна година през този месеца ще ви споделя за петте си любими книги, разочароващи книги, дебютни романи, интересни персонажи, нови автори и др. от 2022г. Всичко това ще стане под формата на класацията „December TOP 5“ и уточнявам, че няма никаква специална подредба. Всяка седмица ще качвам по два поста - понеделник и петък, като изключение правят днес и 31 декември.

В началото се притеснявах, че темите ще се повтарят от предишните класации, но в крайна сметка по-важи са самите книги, автори и герои. Тази година започвам с категорията „Нови автори“, като за разлика от 2021г. сега имам много повече автори, с които да ви запозная. А вие се чувствайте поканени да споделите в коментарите с кои писатели сте се запознали тази година.

5. А. Г. Слейтър („Всички шепнещи кости“)
Запознах се с нея, докато четях книгата, която е готическо фентъзи и то наистина е такова. Или поне в първата част на книгата, след това аз го възприемам само като фентъзи. Историята първоначално има всичките готически елементи - мрачна обстановка, разпадащо се имение и тайнствени и зловещи герои. Описанията на Анджела Слейтър те пренасят в „Гоблинова бърлога“ с всичките си тайни и книги с приказки, които може да са или да не са истински. 

4. Трейси Деон („Легендородни“)
Авторката черпи вдъхновение от легендата за крал Артур и това ме спечели още с анотацията.  Въпреки че действието не се развива в измислен свят, Трейси Деон се е справила чудесно в изграждането на цели две магически системи - Ордена и Коренознанието, което е вдъхновено от афроамериканските практики. Отделно главната героиня е чернокожа и историята на тази раса също е засегната в романа. Обърнато е и внимание на второстепенни герои, което много ми хареса, защото според мен те правят книгите още по-вълнуващи и оригинални. 

3. Джулия Куин (поредицата „Бриджъртън“)
За непознатите от вас Джулия Куин е авторката, написала книгите за семейство Бриджъртън, вдъхновили сериала на Netflix със същото име. Тя успява да представи едно семейство, което със своята топлина, сплотеност и честност се приближава до обикновените хора от нашето време, отколкото до аристократите по време на управлението на Джордж III. Всичките ѝ книги са изпълнени със забавни, сърдечни и увлекателни моменти. Героите са разнообразни и всяка двойка има по нещо оригинално. 

2. Дженифър Лин Барнс („Игри на наследство“)
Дженифър Лин Барнс се е справила много добре със замислянето и представянето на загадките, както и описанията на Хоторн Хаус с всичките скривалища, тайни отделения и коридори, скрити из къщата. Беше ми интересно да разбера защо точно Ейвъри е наследница на Тобайъс Хоторн и въпреки всичките ми предложения накрая останах толкова изненада, колкото и Ейвъри. Така че точка в полза на авторката. Също така харесах героите и техните характери. Всеки от братята Хоторн има свой чар и е интересно да ги опознаеш.

1. Холи Джаксън („Наръчник за убийства за добри момичета“)
Още с излизането на български книгата нашумя в книжното общество. Холи Джаксън чудесно е изградила както историята, така и мистерията. Има основни улики, няколко заподозрени и пазени тайни. С всяко споделяне на заподозрените Пипа (заедно с читателя) разкрива нови факти, които оформят цялата картина в онази злополучна вечер и последвалите я дни. Още една бонус точка за авторката е изборът на убиец. Признавам, че едва ли бих го познала, ако героинята не го бе изобличила. Няма как да не споделя и готиното оформление на разговорите, интернет сайтовете и имейлите от работния дневник на Пипа.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар