December TOP 5 Фентъзи романи


Основно чета фентъзи. Някои от романите са класическо фентъзи, друга са YA. И като огромен почитател на този жанр, класацията няма как да мине без подобна тема. 

5. „Сянка в жарта“ от Дженифър Л. Арментраут
На повече от вас светът на „Сянка в жарта“ трябва да ви е познат от „От кръв и пепел“. Съществената разлика обаче е в това, че боговете все още управляват и съдбата на главната героиня е такава, че може пряко да наблюдава живота им. Ако се притеснявате, че Попи и Сера си приличат, веднага ви успокоявам. В началото може и да имат някакви прилики, но се различават по характер, мислене и постъпки. „Сянка в жарта“ може да се чете и като самостоятелна поредица или пък първо да започнете с нея и после да прочетете „От кръв и пепел“.
Ревю на книгата - тук

4. „Легендородни“ от Трейси Деон
Трейси Деон използва мита за крал Артур и Кръглата маса за отправна точка на сюжета и оттам надгражда идеите си. Авторката създава цели две магически системи, като едната е вдъхновена от афроамериканските практики. Тъй като главната героиня е чернокожо момиче, в романа са засегнати теми като расизма и не в една сцена Бри бива подценявана или пренебрегната заради расата си. Романът може и да не се развива в измислен свят, но по нищо не остъпва на останалите творби от този жанр.
Ревю на книгата - тук.

3. „Дом на небеса и дихания“ от Сара Дж. Маас
Вече съм коментирала „Дом на небеса и дихания“ в предишна класация и затова ще бъда кратка. Обичам Сара Дж. Маас, защото успява не само да създава невероятни светове с техните обитатели, но и да изгражда стоплящи сърцето двойки, които да се борят за своето бъдеще. Стилът ѝ на писане също е невероятен - книгите ѝ съдържат стотици красиви цитати. В книгата има не един обрат и разкрити тайни. А пък финалът няма как да не те накара да искаш веднага продължението.
Ревю на книгата - тук

2. „Елантрис“ от Брандън Сандерсън
Харесах „Елантрис“, защото е от класическото фентъзи - има магия, политически интриги, магия, религиозен сблъсък и пак магия. Сюжетът се развива чрез три гледни точки - тази на принц Раоден, на принцеса Сарене и на жрец Хратен, и следователно може да се покрият няколко сюжетни линии, които накрая се свързват. Признавам, че най ми допадна магическата система и идеята, че е свързана с релефа на страната. Въпреки че „Елантрис“ е първата издадена творба на Брандън Сандерсън, който видимо е израстнал като писател през последните години, тази книга ще има специално място в сърцето ми. 
Ревю на книгата - тук

1. „Сияйни слова“ от Брандън Сандерсън
Да, за втори път се появява негова книга. За момента това е любимата ми книга от поредицата не само заради сюжета, но и заради израстването на Шалан - героиня, която харесах още в самото начало на „Пътят на кралете“, и темите, които се засягат в романа - истините и лъжите, споделяни от хората, както и маските, които си поставят, за да скрият истинската си същност. Определено Брандън Сандерсън те кара да се замисляш върху тях, докато на заден фон се води война.
Ревю на книгата - тук

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар