„Домът на Холоу“ от Кристъл Съдърланд

Айрис Холоу и сестрите ѝ Виви и Грей несъмнено са странни. Когато били деца, им се случило нещо, което не могат да си спомнят, но оставило всяка от тях с белег във формата на полумесец в основата на гърлото. А после започнали да се променят. Първо, черните им коси станали бели. След това сините им очи бавно се изменили в черни. Имали нестихващ апетит, но никога не напълнявали. Хората започнали да ги смятат за обезпокоително опияняващи, непоносимо красиви и необяснимо опасни.

Сега, десет години по-късно, седемнайсетгодишната Айрис прави всичко възможно да се впише и да се отърси от тази странност, но когато Грей изчезва, оставяйки след себе си тайнствени улики, тя разбира точно колко необичаен може да бъде животът. Двете с Виви тръгват по трохичките, които Грей им е подхвърлила, но осъзнават, че единственият начин да я открият, е да разгадаят мистерията на това, което са преживели като малки.

Колкото по-близо до истината стигат, толкова по-добре разбират, че отговорът е зловещ и опасен и че Грей през цялото време е пазила ужасяваща тайна.

Странна, мрачна и зловеща книга, която разказва историята на три сестри, които в навечерието на Нова година изчезват за секунди от погледите на родителите си, но се завръщат месец по-късно. На пръв няма нищо различно в децата освен последващата промяна на цвета на очите и на косата им. Какво обаче се е случило през тези 31 дни, които не могат да си спомнят? Къде са отишли? Кой ги е отвлякъл? Как са получили странните и опияняващи сили? Въпроси, които може би никога няма да получат своите отговори. 

Отдавна си бях набелязала „Домът на Холоу“ и веднага щом издателство „Ентусиаст“ я издаде, аз си я купих. Анотацията по никакъв начин не подготвя читателя за това, което е написано из страниците. В началото имах леко затруднение, докато навляза в сюжета, но някъде след седемдесетата страница, когато Айрис и Виви започнаха да търсят по-голямата си сестра и да пристъпват в нейния мистериозен и окултен свят, с интерес четях глава, след глава. Исках да науча какво се е случило с трите в детските им години и какво толкова е крила Грей.

Сестрите Холоу се различават една от друга – Грей, като най-голямата, е лидерката, която се грижи за останалите и те винаги могат да разчитат на нея, ако изпаднат в беда или просто искат да излеят душата си на някого. Но именно тя пази най-голяма тайна на сестрите Холоу. И е готова на всичко само и само тя да не бъде разкрита. Виви, като средната сестра, е по-своеволната и безгрижна, но съобразяваща се с желанията и решенията на Грей. Тя обича свободата и предпочита да обикаля държавите с рок бандата си, отколкото да води обикновен живот. Айрис, като най-малката, е по-стеснителната и срамежлива сестра, която останалите две гледат винаги да бъде защитена. Момичето обаче показва колко е силна и смела, когато тръгва да търси Грей и се изправя пред всякакви трудности, истини, лъжи и чудовища.

Въпреки малкия обем на книгата (около 300 страници) Кристъл Съдърланд успява да развие героите, най-вече Айрис и Виви. Историята, която сякаш е излезнала от сборника с разкази на Братя Грим, може и да е за три сестри, но тук-там се появява някой второстепенен герой, който да разнообрази сюжета. Имам предвид именно Тайлър Йънг, който без никакво колебание се присъедини кък Виви и Айрис, готов да открие гаджето си. Колкото и да се приближаваш към финала и колкото и теории да имаш, накрая пак оставаш изненадан от обрата. Или поне при мен така стана. 

Ако сте ѝ хвърлили око, ви предупреждавам, че сред увлекателните описания, интересните взаимоотношения между сестрите и мистериите за разкриване ви очаква тъмна и гротескова история за това какво се случва, когато хората изчезват сред врати, които преди са водели някъде, но сега водят някъде другаде.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар