„Шест изпепелени рози“ от Кариса Броудбент

Шест рози. Шест стъкленици с кръв. Шест посещения при вампир, който би могъл да е нейното спасение… или нейното проклятие.

Лилит умира още от деня на своето раждане. Тя самата отдавна се е примирила с неизбежната си смърт, но не може да приеме гибелта на любимите си хора. И докато прокълнатият град бавно вехне от мистериозна болест, тя решава да поеме нещата в свои ръце.

Тласната от отчаянието, Лилит сключва сделка с единственото създание, което боговете презират дори повече от жителите на града й: вампир на име Вейл. Тя му предлага шест рози в замяна на шест стъкленици с вампирска кръв, от която се надява да приготви лек.

Сделката им обаче постепенно прераства в нещо повече и Лилит се сблъсква с ужасяващо прозрение: опасно е да попаднеш в ръцете на вампир… ала на място, което вече си е навлякло божия гняв, е още по-опасно да се влюбиш в него.

Светът в поредицата „Короните на Наяксия“ се обогатява с новела, чието действие се развива в Дера - земите на хората. Лично аз се надявах на повече информация за този континент, но не се научава нищо особено. Новелата обаче успява успешно да представи двама герои с всичките им проблеми и съмнения, които да харесам.

Още от раждането си Лилит върви ръка за ръка със смъртта. А любопитството ѝ никога не я напуска. То я води по най-различни пътища. Едно от тях се оказва къщата на вампира Вейл, чиято кръв може да се окаже ключът към лека за болестта в родния ѝ град. Откакто болестта взима жертви, тя прави всичко по силите си, за да защити по-малката си сестра. Дистанцира се от Мина от страх да не я боли, когато чумата я вземе. Лилит крие любовта и топлината зад студеното си поведение. И когато осъзнава, че е била на косъм да загуби сестра си, решава, че повече няма да крие чувствата си. Хареса ми, че Лилит е на такава възраст, че знае кое е важно за нея и взима рационални решения, неподвластни на силните емоции, характерни за по-младите. 

Някога Вейл е бил командир на ришаните, но се оттегля в Дера, когато губят войната. Домът му е своеобразен музей, съдържащ всякакви антики и предмети на изкуството. Отдал се е на самотата, но с появата на Лилит, която нито веднъж не изпитва страх от него, той се пробужда. Първоначално е представен в мистериозна светлина и се държи саркастично, но опознавайки го, на повърхността се появяват смелостта, очарователността и мекотата в характера му. Двамата определено създадоха силна връзка. Постепенно се опознаха и свалиха маските, които носеха. И накрая бяха готови на всичко, за да си помогнат.

„Шест изпепелени рози“ може да се чете самостоятелно. Аз обаче ви препоръчвам да я прочетете след „Змията и крилете на нощта“, защото ще сте наясно за политическата обстановка в Обитрейс. Също така споделям, че Лилит и Вейл ще се появят във втората книга от поредицата и ще е хубаво да сте запознати с тяхното минало.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар