„Двор от рози и бодли“ от Сара Дж. Маас

Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.

Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света.

Докато обитава имението му, чувствата ѝ към Тамлин се трансформират от ледена враждебност в изгаряща страст, която изпепелява всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите. Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре… или Тамлин и народът му са обречени завинаги.

Позволявам си да се върна към това ревю, което е писано преди шест години, и да го редактирам, тъй като с новината, че книгите на Сара Дж. Маас са част от една вселена, много от нас ще препрочетат всичките ѝ излезнали книги, както и ревютата за тях. С тази книга и поредица имаме дълга история. Всъщност именно с нея се запознах с творчеството на Сара Дж. Маас. Така че наистина имах нужда от един препрочит, за да си припомня как започна всичко.

Фейра
е обикновено момиче, което прекарва дните си в гората около селото, за да лови животни, с които да изхранва семейството си. Като най-малката от три сестри това не би трябвало да е нейна задача, но такава е съдбата. Съдба, която я кара да убие вълк и чието убийство променя живота ѝ. Фейра е борбена личност. Бори се да оцелее първо в човешките земи, а после в Притиан и във В недрата на Планината. Бори се за хората, които обича. Първоначално Фейра може и да е представена като ловец, но в сърцето си тя е художник. И това си личи от цветните описания, които те пренасят в Притиан или по-точно в Двора на Пролетта - място на вечна зеленина и цъфтящи цветя. 

Пристигането на Фейра в имението е ненадейно. И не всеки желае да дели покрива с нея. Люсиен оставя именно такова впечатление. Присмива се и се заяжда с човешкото момиче. Но постепенно създават крехко приятелство и Люсиен се застъпва за Фейра и ѝ помага към края на книгата. От друга страна, той неизменно подкрепя Тамлин - Великия господар на Двора на Пролетта. В миналото Тамлин му помага и оттогава Люсиен става дясната му ръка. Само той може да укроти „чудовището“ във Велкия господар. 

Когато Фейра за първи път вижда Тамлин, тя го смята за зъл елф, който я отвежда от семейството ѝ. Но всъщност той я спасява. Завежда я в Двора на Пролетта, където Фейра започва да се чувства като у дома си. Чувства сигурност и спокойствие. Знае, че сестрите и баща ѝ са добре и вече не живеят в бедност. Тамлин се оказва мил и щедър. Готов е на всичко за народа си, въпреки че не би трябвало да бъде Велик господар. Цени човешкия живот и се опитва да се реваншира за постъпките на баща му и братята му. Така че не е изненадващо, че Фейра се влюбва в него. Обичта ѝ към него е толкова силна, че е готова на немислимото, за да го спаси. Един от минусите в образа му е, че смята, че може да се справи сам, без чужда помощ. Единственият човек, когото допуска да му помага, е Люсиен.

Рисанд е последният герой, който ми направи впечатление. Първите два пъти, в които го видях, смятах, че той ще бъде антигероят тук, но с помощта му към Фейра във В недрата на Планината се оказа точно обратното. От всички, които помогнаха на Фейра, за него имаше най-много рискове. Но не му пукаше. Това, което изглеждаше като заяждане, всъщност бе опит за разсейване. Разсейване, в което Фейра да се вкопчи, за да не се предаде на отчаянието. И за мен това бе най-голямата помощ, която тя получи. А сделката, която двамата направиха, е предопределена.

„Двор от рози и бодли“ те пренася в магически свят, който се оказва, че трябва да бъде спасен от едно човешко неграмотно момиче. Или поне така изглежда на пръв поглед. С всяка следваща глава обаче историята се задълбочава, а героите се оказват многопластови. След всичко случило се във В недрата на Планината със сигурност Фейра и Тамлин ще се променят и техните отношения ще претърпят промени, за да приемат всичко, което преживяха. 
Редактирано: ноември 2023г.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар