"Евърлес" от Сара Холанд

В кралство Семпера времето е разменна монета – извлечено от кръвта, обвързано с желязото, използвано, за да се прибавят часове, дни... години към човешкия живот. По тези земи аристократите като Гърлинг притежават векове, докато обикновените хора изживяват малкото си време, потънали в нищета.

Никой не мрази Гърлинг повече от Джулс Ембър. Преди едно десетилетие тя и баща ѝ избягват под прикритието на нощта от двореца на Евърлес. Сега Джулс ще трябва да се върне там в отчаян опит да спечели време за баща си.

В двореца кипят приготовления за сватбата на Роан, най-младия лорд Гърлинг, с повереницата на кралицата. Джулс е изненадана от неочакваната любезност на Роан, но скоро разбира, че Евърлес крие повече опасности и изкушения, отколкото е подозирала.

Нейните решения имат силата да променят не само съдбата ѝ, но и да предизвикат обрат във времето.

"Евърлес" е книга, в която времето не е нищо повече от разменна монета. А самите кръвни монети са толкова стари, колкото Кралицата, Магьосницата и Алхимика. Има стотици легенди, които разказват появата на тези монети, но само една е истинската. И Джулс се оказва ключът.

На пръв поглед Джулс е едно обикновено момиче, което заради един инцидент, от красиво имение се мести в къщурка с две стаи. През годините, в които расте далеч от Евърлес тя вижда безброй хора готови да дадат от времето си, само и само да си платят сметките. А когато това достига и баща ѝ тя взима решението да се върне в Евърлес и да събере пари, за да помогне на баща си. Но пристигайки в двореца, тя разбира колко се е променил от спомените ѝ и че има тайни, скрити от цели пет века. Джулс е борбена личност. Срещна се със скръбта няколко пъти, но успя отново да вдигне глава и да продължи напред. Мистерията около миналото ѝ, подтикваше Джулс да търси отговори на места, където никога преди не бе смеела да ходи. Нито един път не я чух да се оплаква от работата, която ѝ възлагаха, а точно обратното - търсеше повод да получи повече, за да не мисли за баща си и Лиъм Гърлинг. И въпреки че в края на книгата се разбра каква е Джулс, аз очаквам с нетърпение да прочета още за нейната личност и пред какво ще се изправи, за да спаси хората, които обича.

Братята Гърлинг - Роан и Лиъм. Харесах и двамата, но повече клоня към Лиъм. Роан със своята усмивка, заразителен смях и доброта е мечтата на всяко едно момиче. Докато Лиъм винаги намусен, с ледени очи и свиреп поглед е по-подходящ за някое място, скрито в тъмнина. Но това е маската, която иска да покаже на света. Това момче отдавна си е отишло, а на негово място е дошъл мъж, който чете не само по задължение, интересува се от една история, разказана преди десет години от момиче, което го е променило несъзнателно. Ето заради това харесах Лиъм. Ина Голд - бъдещата съпруга на Роан - ми допадна неочаквано. Очаквах тя да е превзета принцеса, която чака всеки да ѝ се кланя и да вярва, че тя винаги е права. Грешка, грешка и пак грешка. Ина се оказа едно добро и мило момиче, което е толкова влюбено в годеника си, колкото и Роан в нея. Но едновременно с това, Ина бе и самотна, защото нямаше приятелка, с която да споделя тайни. Ето защо моментално хареса Джулс и двете станаха приятелки. Имаха почти еднаква съдба, която ги бе разделила, но и бе успяла отново да ги събере.

Светът създаден от Сара Холанд ме погълна изцяло. Описанията бяха в умерено количество и ми помогнаха да опозная кралство Семпера по-добре. Впечатлих се най-вече от тъмните гори, чиито легенди ми станаха любими - че са дом на феи и куп други магически създания и че в тях се разхожда Алхимика, а в торбата му се намира сърцето на Магьосницата. Искам да разбера още за Брайърсмор - градът, замръзнал във времето и предал силата си на едно момиче, орисано да победи богиня.

Препоръчвам книгата с две ръце, защото не е в типичния YA жанр. Главната героиня е силна и готова на всичко за приятелите си, няма го този любовен триъгълник, въпреки че има двама братя и самата история личи, че е обмисляна дълго време и авторката е искала да създаде нещо оригинално.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар