„Тъмната вещица“ от Нора Робъртс

1263 година

Тъмната вещица Сърха притежава огромна мощ и чрез лечителски заклинания изцелява нуждаещите се. Злият магьосник Кеван, който желае тялото и дарбата й, убива съпруга й Дайхи. За да защити трите си деца, Сърха ги дарява със силата на Тъмната вещица. Изработва им медни амулети, които да ги пазят от черни магии. С последния си дъх проклина Кеван и жертва живота си, за да отнеме неговия.

2013 година

Американката Айона прекарва детството си между новите семейства на разведените си родители, лишена от обич и топлина. Младата жена напуска работа и заминава за Ирландия, за да научи повече за предците си. И най-накрая да се почувства у дома. В зелените гори, тучните хълмове и искрящите езера на графство Мейо я очаква историята на рода й. И съдбата й.

Айона отсяда в средновековен замък и скоро се запознава с братовчедите си Брана и Конър О’Дуайър. Разкрива им необикновената си дарба – да общува с конете. Те я канят да живее при тях и й помагат да овладее магията си. Започва работа в конюшнята към хотела, чийто собственик е привлекателният Бойл.

Братовчедите О’Дуайър разбират, че Сърха не е успяла да унищожи Кеван завинаги. Част от него продължава да живее и ги преследва, жадувайки за мъст...

Всъщност това е втората поредица, която започвам на Нора Робъртс. Първата доста ми хареса и реших сега вместо романтика, да си избера друг жанр и така попаднах на тази книга. Идеята за Тъмната вещица и нейните потомци страшно ми хареса. Нека добавя, че действието се развива в Ирландия - поля и гори до къде то ти стигне погледа, дъжд и студено време и магии. Истината е, че нямаше толкова действия, колкото бях очаквала, а самата авторка залагаше повече на описания и предисторията. Това въобще не ми пречеше, защото ясно се вижда, че Нора Робъртс опипва почвата с тази първа книга.

„Тъмната вещица“ ни запознава с Айона - жена, която желае да намери мястото си и поради тази причина заминава за Ирландия, където се запознава със своите братовчеди. Постепенно тя науча повече за себе си и магията, която притежава. Айона е от онези хора, които няма лесно да се засегнат и дават всичко от себе си за дадена кауза. Тя е онази трета част, с която може да се унищожи Кеван. Бойл е от онези рационални мъже, които искат винаги да е тяхното, но ето че се появява Айона и му показва един нов, вълшебен свят, който е колкото добър, толкова и лош. Връзката им не беше лоша, но имаше моменти, в които чувствах, че всеки момент ще се разделят. Но определено двамата се подкрепяха и се опитваха да се нагаждат спрямо характерите си.

Но това, с което книгата ме спечели бе обстановкта на Ирландия - страната на елфите, феите и всички други мистични същества, а природата е пълна с невероятни чудеса като зелените хълмове пълни с крепости или полетата с различни нюанси на зеленото. Ирландците са известни със своето гостоприемство и любовта им към спорта и музиката. Хотелът, в който беше отседнала Айона бе описан страхотно - все едно аз се намирах в ирландския замък и се разхождах из неговите коридори, съдържащи вековна история.

„Тъмната вещица“ е история за семейството, приятелството и за духовната сила в тежки моменти.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар