„10 места, които да посетите във Великобритания“

Здравейте! Преди месец отидох на екскурзия до Великобритания и тъй като програмата бе дълга, няма как да ви пиша ден за ден както беше с Турция, заради това реших публикацията да бъде от онези „5 места, които да посетиш в Лондон“ обаче тук няма да се отнася само за един град. Редът на местата няма да са по важност, а просто ще бъдат комбинирани по страни. Ще започна с една страна, която обичам още от преди да я посетя и която ме спечели с невероятната си природа и градска архитектура.

Шотландия:

1. Местността между Глазгоу и ферибота за Дъблин - страхотна е. От една страна е морето, а от другата - хълмовете и горите. Не мога да опиша с думи красивите гледки, които видях и малките селца, през които минахме.


2. Катедралата на Глазгоу - препоръчвам я не само защото е красива, но около нея има и други сгради, които заслужават вашето внимание.

 

3. Единбург - градът като цяло е забележителност и има толкова много места за посещение, че няма как да ги изредя отделно. Отидох на тази екскурзия главно заради Единбург и определено си заслужаваше. Ако имате повече свободно време в града, ви препоръчвам след разходката по „Краската миля“ да се отдадете малко на експедиция и да тръгнето по страничните улички на центъра. Страхотно преживяване е - от двете ви страни високи и масивни сгради, които шептят величие и дълголетие.

 

Уелс:

4. Кардиф - От Уелс разгледахме само столицата, но пък градът много ми допадна. Посетихме го привечер, когато баровете бяха отворени и хората се забавляваха. Имаше толкова млади хора, които се разхождаха по центъра или пък отиваха на дискотека. Дори имаше футболен мач и едно заведение изглеждаше точно като по филмите - типичен английски пъб, със стена, пълна с най-различни видове алкохол, няколко телевизора и големи тълпи хора, които или гледат мача, или разговарят помежду си.


Северна Ирландия:

5. Белфаст - Както в Уелс, така е тук посетихме само столицата Белфаст, град, който е изтрадал прекалено много и все още има разделение между католици и протестанти. Историята на Ирландия е прекалено объркана, но в общи линии борбата между католици (ирландците) и протестантите (англичаните) е започнала още от пристигането на англичаните на ирландска земя. От друга страна е модерен град, в който са снимани части от „Игра на тронове“ и в близко бъдеще студиото, от къде е сниман сериалът, ще се превърне в музей, така че, ако сте фенове на сериала, изчакайте още малко и тогава посетете Белфаст.


Определено Англия е страната с най-много посетени от нас обекти, затова ще ги сведа до 5:

6. Честър - признавам, че преди екскурзията не бях чувала този град. Не очаквах много от него, но Честър ме изненада приятно. Красивите архитектурни сгради и типичните черно-бели къщи. И точно в този град за първи път (защото това бе първият град, който посетихме след пристигането ни в Англия) чух улични музиканти. Беше страхотно изживяване.



7. Абатство Гластънбъри - средновековни монаси твърдят, че Гластънбъри е Авалон и следователно тук е погребан крал Артур. Абатството е частично разрушено, но руините показват за някогашно величие. Градът Гластънбъри е не по-малко красив. На главната улица има много магазинчета, в които ще намерите красиви неща и ако се интересувате от елфи и дракони... значи сте на правилното място.



8. Стоунхендж - Това е другото място, заради което избрах тази екскурзия. Признавам, че докато гледах камъните, наистина се зачудих как са били поставени, но не усетих онази тръпка, която очаквах, че ще усетя. 


9. Оксфорд - Поредното прекрасно място. В този град гледахме още катедрали и сгради, но всъщност колкото и да са еднакви сградите в Англия, са и толкова различни. Тъй като тук са заснети части от филмите за Хари Потър, имаше не един магазин на тази тематика. Видяхме и колежа, който играе ролята на Хогуортс, но не влязохме, защото бяхме притиснати от времето, а искахме да разгледаме по-обстойно града. 



10. Лондон - Най-много съжалявам за това, че в Лондон имахме само един ден. За този един ден виждаш прекалено малко неща, само най-основните. Tower Bridge, Бъкингамският дворец, Уестминстърското абатство, Окото на Лондон и още няколко дрги обекти. Желаех да посетя квартала „Нотинг Хил“, двореца „Кенсигтън“, Източен Лондон и студиото на Хари Потър, а също така спокойно да се разходя из уличките на града. Така че, ако искате да се докоснете истински до града ви са необходими най-малко три дена.







Определено страната крие още безпрой красиви места, които чакат да бъдат посетени. В началото забравих да спомена, че тези места, които съм избрала са от местата, които съм посетила, за да имате реална представа за тях, вместо да ви пиша за Корнуел, Бирмингам, някой водопад или пък друго място с легенди, за които само съм чела и виждала снимки. И последно ще ви дам няколко съвета, когато решите да пътувате не само във Велкибритания, но и в други страни.

  1. Винаги си носете чадър с вас. Това, че сутринта е слънчево не означава, че целия ден ще бъде такъв.
  2. Специално в Англия ви препоръчвам да се оглеждате няколко пъти преди да пресечете, защото те карат от лявата страна и аз не веднъж се бърках заради това и стигнах до заключението, че този метод е по-безопасен начин за преминаване.
  3. Ако билетът за дадена забележителност е купен онлайн и ако сте група, то със сигурност ще минете по-бързо на опашката. Пред Уестминстърското абатство чакахме час и половина, за да влезем и трябваше само за половин час да го обиколим. Беше си гадничко. 
  4. Пробвайте традиционни ястия. Няма нищо по-хубаво от това да седнеш в традиционен ресторант и да си поръчаш традиционна храна. Например fish and cheaps. Със сигурност в Лондон ги правят много по-добре, отколкото в друга страна.
  5. Закусвайте обилно. Закуската е включена навсякъде, защото тя е най-важното хранене за деня и аз съм остановила това много отдавна. Щом ви чака цял ден разглеждане на забележителности не вярвайте, че ще имате време да седнете в някой ресторант и да ядете. Ако не ви допадат сандвичите или бисквитите, е по-добре да хапнете в хотела.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар