„Призраци от Пазара на сенките“ от Касандра Клеър

Пазарът на сенките е мястото, където се срещат феи, върколаци, магьосници и вампири. Тук долноземците купуват и продават магически предмети, сключват тъмни сделки и си шепнат тайни, които не биха искали нефилимите да узнават. 

През последните два века обаче Пазарът на сенките има един редовен посетитител от Града от кости. Като един от Мълчаливите братя, брат Закарая е заклет пазител на законите и ученията на нефилимите. Но някога той бе ловец на сенки, на име Джем Карстерс, а негова любима, тогава и завинаги, е магьосницата Теса Грей. 

Последвайте брат Закарая и научете повече за обречената любов на Анна Лайтууд, за най-големия грях на Матю Феърчайлд, както и защо Теса се оказа въвлечена в световна война. Тук, на Пазара на сенките, Валънтайн Моргенстърн купува душа, а душата на младия Джейс Уейланд намира сигурно убежище. Тук се крият и един изгубен нас­ледник и един обичан призрак. 

Това ревю от край време стои написано до половината и е време да го довърша. Новелите на Касандра Клеър са едни от най-любимите ми книги, защото в тях отново се срещам с голяма част от любимите си герои - Клеъри, Теса и Уил и техните деца, Ема и семейство Блекторн. В едни 500 страници К. Клеър успява за пореден път да ме омагьоса и да ме накара да прелиствам страниците, докато не завърша творбата ѝ. Изрично е да казвам, че ще има спойлери от предишните книги.

„Дълги сенки“- първата глава - представя Матю Феърчайлд и приключенията му с парабатая му - Джеймс Херондейл. Личеше си колко близък е със семейството на Джеймс, а срещите му с Брат Закарая ми стопляха сърцето всеки път. Най-важното за мен беше, че успях да опозная по-добре Матю. Разбрах, че зад топлите усмивки, които раздаваше наляво и надясно, всъщност не винаги стои щастливо момче. Дори на моменти виждах приликата му с Клеъри - общата им обич към семействата им, жертвоготовността им към приятелите и случаите на импулсивност.

„Всяко прелестно нещо“ разказва за Анна Лайтууд - дъщерята на Сесили и Гейрбиъл. Анна се оказа едно момиче, което просто е изпреварило времето си. Още от „Истории от академията за ловци на сенки“, където се появяваше просто като име, исках да науча повече за нейната личност. Допадна ми, че не се притесняваше да е в една компания с братовчед си Джеймс и приятелите му и в същото време да води приятни разговори с братовчедка си Луси. Любимият ми момент от тази глава бе, когато Сесили и Гейбриъл ѝ подариха костюма, което означаваше, че я разбират, подкрепят и обичат.

„По-дълбока любов“ за мен една от най-емоционалните глави, които съм чела, защото Теса се лута между миналото и настоящето си. Скърби за Уил без значение колко години минават и не се отказва от спомените си за него. В същото време Втората световна война е в своя „разцвет“ и когато Джем се появавя почти мъртав, Теса трябва да се бори да не изгуби и последното си щастие. Като голям фен на Теса и Уил на моменти не исках да чета, защото не мога да си представя Тес и Джем като двойка. Но въпреки всичко, което сполетяваше Теса, тя за пореден път се доказа като добра и грижовна героиня. 

„Злите“ ме заинтригува заради един герой, който, също като Анна, беше само споменат. Говоря за майката на Джейс - Селин. Това момиче правеше всичко само и само да бъде забелязана от Стивън (бащата на Джейс). С изненада установих, че е доста умна и всеотдайна. Чудех се как човек като Селин може да остане вярна на Валънтайн. Е, тя разбираше, че той не е онзи герой, за какъвто го смятат другите от Кръга.

„Син на зората“ е още една моя любима глава, защото разказва за малките Алек, Изабел и Макс и тяхната първа среща с едно малко момче на име Джейс, което таи вътре в себе се голям страх, че новото му семейство няма да го хареса. Беше толкова сладко да чета за тази среща и как Алек, също от страх да не отблъсне бъдещия си приятел, се затвори в себе си, а умната Изабел разбра, че двамата ще станат приятели, но преди това трябва да даде началния тласък. Смятам, че момента, в който Мерис даде прякора на Джейс тя се превърна в майка за него.

„Земята, която изгубих“ е историята за Малек. Главата ме грабна заради сладките моменти с малкия Макс. Изненадваше ме колко отворен за света беше и не се притесняваше да покаже чувствата си. Магнус нямаше много появи тук, но пък присъствието му се усещаше, защото Алек постоянно мислеше за него. И докато Макс прекарваше повече време с Магнус, то Рафи, който Алек откри в Буенос Айрес, бързо, бързо се привърза към ловеца на сенки. 

„През кръв, през огън“ представя Теса и Джем вече като двойка и техните приключения. Как двамата желаят да спасят Изгубеният Херондейл и след толкова трудности най-накрая го намират. Благодарение на дарбата си, Теса успя да разбере за живота на Роузмари. А Джем най-накрая получи своето щастие, вглеждайки се в своето семейство...

„Изгубеният свят“ засяга семейство Блекторн и то най-вече Тай и Ливи. Ливи умря. Беше болезнено да чета за смъртта ѝ и как тя се отразява на цялото семейство, а Тай, изгубил близначката си, не знаеше какво да прави с живота си. А сега Ливи е призрак. Може да ходи, където си пожелае, но нещо странно става с нея. Когато успя да стигне до оградата, обграждаща Идрис, се появиха въпросите как го направи и защо. Доколкота знам, ще има книга за Тай, така че това може да е една от основните теми, които Касандра Клеър ще развие.

„Гнийте тук навеки“ е свързана с „Кралица на въздух и мрак“. Ема и Джулиън попадат в паралелно измерение, където повечето ни герои са мъртви. Клеъри е една от тях, но онзи Джейс (Янус) не е. След като той губи своята Клеъри, осъзнава, че за него животът е приключил. Докато не разбира, че в друго измерение неговата любима е още жива и решава, че ще замени нашия любим Джейс. Единственото, което харесвам в Янус е привързаността му към Аш. Само да вмъкна, че виждам идеална възможност за още една книга от писателката по тази тема. 

Брат Закарая се губеше на моменти между новия и стария си живот. Със сигурност това да стане Мълчалив брат си имаше и своите положителни страни. Като например да остане млад заедно с Теса, да се запознае с велики ловци на сенки и долноземци. Брат Закарая помогне не на един човек със своите мъдри съвети. Радвам се, че Джем запази своята човечност благодарение на спомените си за Уил и Теса, а търсенето му за Изгубеният Херондейл всъщност се оказва онази линия, която го води до запознанството му с любимите ни герои. Джем кръстосва най-различни Пазари на сенките, за да може да помогне на един изгубен клан отново да намери своето място. Остана верен на думата си и в края на книгата Джем е загърбил живота си като Мълчалив брат и се радва на семейството си, което включва Теса, Кит и едно малко и сладко момиченце. 

Има още толкова неща, които искам да засегна, но ще оставя на вас да се гмурнете в дълбините на света на ловците на сенки и да споделите приключението на Брат Закарая.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар