„Триумфът на кралицата“ от Ребека Рос

Бриена е започнала да свиква с новата си роля. Тя е дъщеря на опозорен лорд от Севера, който се завръща в Мевана, за да извоюва отново старите си позиции. Революцията е приключила, а на трона отново има кралица. Но Бриена не може да почувства спокойствие. Като съветник на кралицата младото момиче трябва да се научи да крепи баланса между тайните на тронната зала, дворцовите борби за власт и дълга към собственото ѝ семейство. Близостта до Картие - стария ѝ учител, с когото сега споделя несъкрушима, пламенна любов - не прави нещата по-лесни.

От своя страна Картие трудно привиква с новия си живот на лорд, толкова различен от старото му ежедневие във Валения преди революцията. Домът му трябва да бъде възстановен от разрушенията на войната, а стари тайни за семейството му се надигат от подземията, където са били погребани. Внезапната поява на малко момче с мистериозен произход има силата да промени всичко, което Картие е мислил, че знае за семейството си.

В предишната книга Бриена не само научи истината за биологичния си баща, но и намери нови и верни приятели в Мевана. Действията в тази книга се развиват едва няколко седмици след края на „Бунтът на кралицата“. Сега Бриена се изправя пред нови предизвикателства - да намери своето място сред рода Маккуин, да подсигури трона на Изолда и да бъде опора на Картие, чийто живот коренно се променя. Но ето, че нещата се объркват, и героите трябва да се справят с още едно предизвикателство преди коронацията на Изолда.

В началото не виждах разликата в Бриена. Да, беше различна от онова момиче в Магнолия Хаус обаче все още се страхуваше да действа на своя глава. Това се промени, когато реши да погне един предател в кръчмата. Заради това беше пратена в дома на рода Маккуин и ако в началото Бриена смяташе за проклятие връщането си във все още непознатата къща, скоро разбра, че мнението ѝ започва да се зачита и постепенно се превръща в дойстойна дъщеря на Журден или по-познат в Мевана като лорд Дарвин Маккуин. Както Картие призна, Бриена беше умът в групата, тя успяваше най-добре да се забърква в интриги и да ги печели. Единственото което не разбрах, бе кога се е превърнала в съветник на кралицата, тъй като Изолда ѝ предложи този пост в края на книгата... Със сигурност персонажът на Бриена беше силен, защото издържа в трудни моменти, в които малцина биха успели.

Картие хем си беше същия, хем не бе. Знанията, които ме впечатлиха в предишната книга, не бяха изчезнали, както и любовта му към Бриена, но той трябваше да започне да мисли като лорд и имаше стотици нови грижи на главата си. На моменти имах чувството, че пренебрегва Бриена, но след това споделяха някой романтичен момент и сърцето ми се стопляше. Едно от нещата, които моментално харесах в Картие, бе жертвоготовността му към всички. Неведнъж можеше да предаде малкото момче, появило се в дома му, но не го направи, а му даде цялата си любов. 

Искаше ми се Изолда да се появява повече пъти в книгата. Все пак бе кралицата, която ще изведе една държава от мрачното си минало към по-светло бъдеще. Но, ако погледнем от към частта с фентъзи, исках присъствието ѝ заради магията, която притежава. Не знам дали имаше излишни моменти в книгата, но авторката можеше така да измисли нещата, че Изолда да застане на преден план до Бриена. Появиха се нови герои, които представлянаха интерес за нея и щеше да е по-удобно за читателите да прочетат повече глави от нейно име. Ако имаше трета книга, определено щях да се надявам на някакво развитие на отношенията между Изолда и Шон (полубратът на Бриена).

Една от новите герои е Нийв. Моментално я харесах заради нейното очарование и доброта. Желанието ѝ да се научи да пише и чете я сближи с Бриена и главната ни героиня намери ново приятелство в лицето на младата тъкачка. Друго, което харесах в Нийв бе твърдогавието ѝ, нужно в трудните моменти в книгата. Оказа се най-голямата опора на Бриена, когато тя най-силно се нуждаеше от спасително въже./ Люк е още един герой, на когото трябваше да се обърне повече внимание. Как се справя с новия живот, желае ли да тръгне по стъпките на баща си? Все въпроси, чиито отговори няма да разбера. Непременно трябва да спемана още няколко герои - лейди Гроня Дермонт (жена, която иска да предпази своя народ на всяка цена), Кийла (едно момиче, което е имало нещастието да израсне в жестоко семейство), Юън (малко момченце, чието единствено желание е да спаси сестра си), Шон (мъж, който трябва да изгради наново доверието на останалите домове към рода си). 

Завършвам ревюто си с няколко думи за красивото описание на гората, в която се коронясват кралиците на Мевана. Ребека Рос се е справила отлично с това да накара читателя да почувства магията от страниците и да се пренесе в тази вълшебна нощ. „Триумфът на кралица“ доразвива отношенията между герои, като в същото време представя нови персонажи, които ще спечелят симпатиите ви.
Ревю на първа книга - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар