„Сенките помежду ни“ от Триша Левънселър

Алесандра е изморена от това да бъде вечно подценявана, затова има план как да се сдобие с власт:
           
           1. Да прелъсти краля.
           2. Да се омъжи за него.
           3. Да го убие и да завземе кралството му.

Никой не знае докъде се простират силите на новокоронясания Крал на сенките. Някои казват, че контролира виещите се около тялото му сенки и им заповядва. Според други, те му говорят и нашепват мислите на враговете му. Така или иначе, Алесандра знае какво заслужава и ще направи всичко по силите си, за да го получи.

Но тя не е единствената, която се опитва да убие краля. Докато други се опитват да отнемат живота му, Алесандра е решена да го опази жив достатъчно дълго, за да я направи той своя кралица. Опитвайки се да не се влюби в процеса. В крайна сметка кой е по-подходящ за Краля на сенките от хитра и подла кралица?

Издателство „Артемис Букс“ бързо, бързо ще се превърне в любимото ми издателство. Засега са издадени само две книги, като първата започнах, но така и не довърших. Което ще поправя в близко бъдеще. Харесва ми, че „Артемис Букс“ реши първоначално да издава самостоятелни книги, защото има страхотни попадения дори и да не са поредици.

„Сенките помежду ни“ е още едно добро попадение през последните месеци. Няма духове, вещици, вампири или други магически същества, ако не се броят сенките, витаещи около краля и неговата продължителност на живот. Книгата ни въвежда в свят на дворцови интриги, кралско убийство и откриването на убиеца.

Алесандра
е една целеустремена героиня, която ще премахне всичко по пътя си, което ѝ пречи да достигне до целта си. Не бих казала обаче, че не притежава сърце. Признавам, че ѝ се възхищавам. В много моменти можеше да излъже, но не го направи. Сприятелявайки се, разбра, че приятелството е една важна част от живота на човек и няма да е същото, ако нямаш с кого да споделяш и най-простите неща, които са ти се случили. Въпреки че следваше плана си, Алесандра в даден момент разбра, че Кралят на сенките е различен, че не е нужно да го убива, за да получи власт. А това показа колко човечна е тя. Отказа се от идеята си, защото видя, че кралят е различен от очакванията ѝ и докато прекарваше времето си с него, осъзна, че е лесно да бъдеш приятел с Калиас.

Рода и Хестия харесах още при появата им. Двете бяха коренно различни като характер, но се допълваха и заедно с Алесандра се превърнаха в страхотно трио. Трите се подкрепяха взаимно и си даваха съвети. Леандрос, Рубен и Петрос са още едни герои, които допринесоха за по-добро изграждане на света в книгата. На тях тримата също можеше да се разчита и неведнъж Алесандра прекарваше свободното си време с тях.

Представях си Краля на сенките като един затворен тип, който има леден поглед и всички ги е страх от сенките ми. Калиас обаче се оказа пълна противоположност на очакванията ми - весел, винаги усмихнат и готов да помогне на хората, които обича. В същото време желае да покаже, че може сам да управлява страната си и не му е нужен Съвета, без който не може да взима самостоятелни решения. В този момент се появява Алесандра, която му дава не една добра идея, с която да разреши проблемите на кралството си и така той осъзнава, че не е лошо да имаш някой до себе си. Харесах връзката им - не се разви с някакви бързи темпове и така имаха време да се опознаят и да започнат да разчитат един на друг.

Единственият минус в цялата история е недоразвитият свят. Не се споменава в кой град се развива действието, коя страна, кои са другите кралства, които бащата на Калиас е завладял. Може би трябваше авторката да включи и повече обичаи на кралството. Всичко това се прави, за да може читателят да навлезе по-бързо в новия свят. Ако имаше и следваща книга, щях много да искам да има карта и повече информация за кралствата на Калиас.

Ако харесвате книги като „Изборът“ и първата от „Стъкленият трон“, то вярвам, че ще харесате и „Сенките помежду ни“. Герои, които не се еднопластови, дворцови интриги и борби за надмощие - какво повече може да иска един читател от самостоятелна книга.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар