Ако харесваш тази книга, ще харесаш и тази vol. 2


Реших днешният пост да не е ревю, а по-различна публикация. С всяка година чета повече и повече книги и осъзнах, че понякога искам да намеря творби с обща тема. И затова избрах днес да ви представя втора част на „Ако харесваш тази книга, ще харесаш и тази“. Първа част - тук. И отново ви уверявам, че съм прочела всяка книга, която се споменава по-надолу.

1. „Беззвездното море“ и „Десетте хиляди врати“

 

Тези две книги са едни от най-пресните, които съм чела до момента. И веднага намерих приликите между тях - вратите. В „Беззвездното море“ се обръща повече внимание на детайлите и историята, докато в „Десетте хиляди врати“ - на действието. Двете авторки са измислили сходна идея, но са я разчупили по свой начин и определено им се е получило.

2. „Измамна целувка“ и „Кралицата изгнаница“

 

Две главни героини, които са принудени да избягат не само за да се спасят, но и за да преоткрият себе си. На пръв поглед историите имат доста общо - кралства, принцеси, магия и борба. Обаче потапяйки се в книгите, ще разберете, че приликите са само привидни. Задълбочавайки се, ще се запознаете с два различни свята, всеки магичен по свой начин.

3. „Гневът и зората“ и „Град от месинг“

 

Арабският свят. Място на изкушения и приказни същества като джинове и вълшебни лампи, които изпълняват желания. Отново имаме силни героини, които първоначано действат за собствената си безопасност, но след това - за тази и на техните приятели. Момичета, които попадат в центъра на събитията, и трябва да се борят, за да не бъдат победени.

4. „Тайната на Диор“ и „Сол при солта“

 

В първата част съпоставих „Сол при солта“ с друга книга, която, ако се съди по анотацията и корицата, няма много общи неща с нея. Може би и този случай е същият, но лично аз намирам приликите - промяна заради войната, нищета, щастливи моменти, всякаш взети назаем и надежда, че всичко ще се оправи. 

5. „Изтръгнати от корен“ и „Мечокът и славеят“

 

Историите, включващи славянската митология. По спомени мисля, че в „Изтръгнати от корен“ се обръща с една идея повече на магията, отколкото в „Мечокът и славеят“. И Нешка, и Вася са инатливи момичета, но определено Вася е тази, която винаги първо действа, после мисли. И тук има прилики и разлики между двете книги, но със сигурност имат еднакъв vibe.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар