„Скандалният живот на Евелин Хюго“ от Тейлър Дженкинс Рийд

Кинозвездата Евелин Хюго, която живее в уединение от десетилетия, най-сетне е готова да разкрие истината за бляскавия си и скандален живот. Но когато избира за интервюто неизвестната журналистка Моник Грант, най-изненадана остава самата Моник. Защо е избрала точно нея? Защо е решила да говори точно сега?

В луксозния си апартамент в Манхатън Евелин Хюго разказва на Моник за живота си − от заминаването си за Лос Анджелис през 50-те години до решението да се оттегли от шоубизнеса през 80-те. Със седем брака зад гърба си, Евелин разкрива история за безскрупулни амбиции, неочаквани приятелства и една голяма, забранена любов. Моник започва да чувства истинска близост с легендарната актриса, но когато Евелин наближава края на разказа си, става ясно, че съдбите на двете жени са преплетени по трагичен и необратим начин.

Добре дошли в Холивуд - място, на което мечтите се сбъдват, а камерите не спират да снимат любимите ни актьори. Със сигурност той се е променил за последните седемдесет години и поради тази причина ми беше доста интересно да прочета историята на Евелин Хюго - измислен персонаж, който обаче показва какво е да си актриса през 20 век. Дългият ѝ живот я учи на доста неща, едно, от което, е да вярва в себе си и да не се отказва от целите си.

Първата среща на читателя с легендарната Евелин се случва в нейния апартамент в Ню Йорк, когато актрисата е на почти осемдесетгодишна възраст. Желанието ѝ е най-накрая да покаже своята истинска същност и да разкаже как от бедния квартал е стигнала до Холивуд и какво ѝ е коствало, за да се превърне в известна личност. След разказа си някои биха казали, че Евелин е взимала правилни решения, докато други биха сметнали, че е можела да постъпи по друг начин. Това зависи от гледната точка на човека. Едно обаче трябва да се признае за личността ѝ - никога не е искала да бъде зависима от някого и въпреки че не се безпокои да излъже, предпочита да вижда истината. Цял живот крие важна част от себе си и накрая решава, че е време да я сподели с останалата част от света. Евелин е много неща - целенасочена, пресметлива, съобразителна и прецизна в работата си като актриса. В същото време обаче в стремежа си да защити хората, които обича, ги наранява със своите постъпки - често поставя нужди си пред тези на другите, не се съобразява с чувствата на близките си и дори бих казала, че се опитва да представи възгледите си като нещо, което ще е добре за всички, но истината е, че Евелин гледа личния си интерес. 

Всяко едно от решенията ѝ в крайна сметка я запознава с куп различни личности. Само ако трябва да опиша всеки един от съпрузите на Евелин Хюго, ще ми отнеме доста време. Ще спомена обаче, че поне два от браковете ѝ са с някаква изгода. Мъжът, който изпъква на фона, е Хари Камерън. Двамата с Евелин се запознават още от ранните ѝ години в киното и двамата бързо завързват приятелство. Хари я впечатлява с това, че не е като типичните за онова време мъже и притежава сърце и съвест, в които се вслушва. През годините много хора влизат и излизат от живота на Евелин, но той до последно е нейна константа. Двамата винаги се подкрепят и разбират какво чувства другия. Силия Сейнт Джеймс е другият персонаж в книгата, който, без значение колко години ще минат, ще бъде до Евелин. В началото Ев неизпитва топли чувства към колежката си, но с времето завързват силно приятелство. Момичетата разбират, че имат по-голяма ползва една от друга като приятелки, а не като врагове. Заедно се борят, за да покажат, че жената също може да е успешна в Холивуд и сама може да взима решения за кариерата си. Първоначално Силия ми допадна - мило и добро момиче, което е малко наивно и създава приятелства, които се градят на доверие, а не на изгода. Впоследствие обаче осъзнах, че тя е от тези хора, които са добри, когато са доволни, и раздразнителни, когато нещата не се случват по техния план.

И докато Евелин с усмивка на лицето и сълзи в очите си припомня миналото си, неин слушател е Моник. Младата жена се изненадва, че известната актриса иска точно тя да е първата от години, която да направи интервю с нея. Но когато пристига в апартамента на Евелин, Моник разбира, че задачата пред нея е доста по-трудна - тя трябва да напише автобиография и да предаде историята по такъв начин, че читателите да видят истинската Евелин Хюго; да научат кое е най-голямото ѝ желание. И Моник се справя много добре с поставената задача. Паралелно на разказа за живота на Евелин Хюго се разказва и за този на Моник - как е започнала да работи като журналист във „Виван“, какви са отношенията ѝ със семейството и съпруга ѝ и каква е връзката ѝ с Евелин, че тя толкова да настоява единствено Моник да я интервюира. И дори да не иска да си го признае, благодарение на актрисата, тя осъзнава, че може да получи много повече от света, в който живее, и че ако иска нещо, трябва да се бори за него. 

С горните абзаци по никакъв начин не може да се опознае Евелин Хюго, тъй като тя доста си противоречи. Чрез разказа ѝ обаче се засягат теми като сексуалната ориентация, борбата в шоубизнеса и жертвите, направени в името на славата. Трудно е да се поставиш на мястото на другия и да вземаш решение от негово име. Но това не пречи да наблюдаваш постъпките и решенията, които се вземат. И чак тогава да се замислиш дали човекът е постъпил правилно, или не. Тейлър Дженкинс Рийд се е справила отлично в този случай и каквото и да е мнението ви за постъпките на Евелин Хюго, няма как да останете безразлични към тях, защото Евелин още от самото начало отстоява своето и с доста труд печели мястото си в Холивуд.

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ е толкова добра книга, тъй като засяга доста важни теми, които и днес са актуални; има разнообразие от герои, от които може да се поучаваме, а блясъкът на Холивуд винаги ще ни привлича. Ако сте почитатели на подобни творби, ви я препоръчвам. Няма да останете разочаровани.
Ревю на „Дейзи Джоунс & The Six“ - тук

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар