„Всички звезди и зъби“ от Адалин Грейс

В едно кралство, в което опасността дебне под морските вълни, русалки търсят отмъщение с песен, a магията е избор... Тя ще управлява.

Като принцеса на островното кралство Висидия, Амора Монтара е прекарала целия си живот, обучавайки се да бъде Върховен анимант - господар на душите. Докато останалите в кралството могат сами да изберат магията си, за Амора, тя никога не е била въпрос на избор. За да запази позицията си на наследница на трона, тя трябва да докаже, че владее до съвършенство опасната душевна магия на семейство Монтара.

Когато церемонията по представянето ѝ се обърква, Амора е принудена да избяга. Тя сключва сделка с мистериозния пират Бастиан - той ще ѝ помогне да докаже, че е достойна да управлява кралството, ако тя му помогне да си върне магията, която му е била отнета.

По принцип нямах планове в скоро време да си купя книгата, но след спонтанно посещение в книжарницата и неуспявайки да намеря творбата, която исках, си взех „Всички звезди и зъби“. И останах приятно изненадана от съдържанието ѝ. В началото предполагах, че ще има любовен триъгълник и се радвам, че такъв липсваше. Отделно идеята за седем острова - всеки със специфичен кристал и магическа способност, е доста интересна.

Амора
цял живот е била подготвяна да наследи баща си и да управлява кралството. Но за съжаление, познава единствено собствения си остров, а до другите така и не е била допуската с цел защита. Или поне така ѝ е казвано, за да не разбере тайни, свързани с миналото на Висидия. Въпреки съмненията и страховете, които имаше, както и допускането на няколко грешки, Амора е силен персонаж, който осъзнава грешките на предците си и желае да е по-различен владетел. В не една ситуация се изправяше пред врага, въпреки че се страхуваше, тъй като знаеше, че го прави за кралството си. Първоначалано Бастиан е представен като типичен пират - хитър, сладкодумен и самоуверен. В последствие, разбира се, образът му се задълбочава и се разкриват тайните му. Признавам, че до последно си нямах и на идея с кой друг персонаж е свързан и се изненадах от родствената му връзка с този герой. Създалата се романтична връзка между него и Амора не е неочаквана и имайки предвид, че в първата книга се запознат и опознават, ще видим как ще се развият отношенията помежду им в следващата. 

Ферик още от самото начало ми бе безинтересен. Дразнех се на държанието му спрямо Амора (все едно бе влюбен глупак) и се радвам, че по-късно двамата се изясниха и неловката им връзка се превърна в приятелска, основаваща се на доверие и дори обич. Бавно се отпусна в компанията на Бастиан и Ватея. Също така се радвам, че нямаше любовен триъгълник, тъй като вече ми омръзна от него. Няма как да не засегна и магическите му способности - да лекува и да регенерира собствените си загубени части от тялото. С тях бе от голяма помощ на групата. Ватея ме спечели с факта, че е русалка. Но не от тези миловидните, които винаги са готови да ти помогнат. О, не, тя е от тези, които първо ще пресметнат дали им е изгодно и след това ще приемат. Ватея е истински хищник - отдава се на природата и без да ѝ мигне окото ще отвори уста, ще запее омагьосващите си песни и ще повлече някой заблуден мъж на дъното на океана, за да го убие и изяде. Въпреки тази ѝ страна е лоялна към приятелите си и ще направи всичко възможно, за да ги защити. 

Искам да кажа няколко думи за Кето, който е първият крал на Висидия. Всъщност нямаше да говоря за него, но към края на книгата се засяга образът му и реших да го спомена. Тук ще вмъкна, че целият абзац може да се приеме като СПОЙЛЕР, така че четете на ваша отговорност. Кето се оказа човек с ниско самочувствие, който е променил мисленето на хората, за да се чувства по-значим. Твърди, че го прави, за да осигури по-добър живот на любимата си, но истината е, че го прави заради егоцентричните си нужди. Сира, от друга страна, харесах веднага. Личеше си, че е добра и щастлива от простичкия живот, който живее заедно с Кето и останалите хора на остров Арида. Тя е първата, която овладява душевната магия, а заедно с нея и лечебната магия и проклятията. Страдаше от факта, че лъже сънародниците си и подкрепя Кето, правейки го от любов към него, но в крайна сметка осъзна, че действията му не са правилни и че някой трябва да го спре. 

Както казах, харесах идеята за островите, населявани от хора с определена магическа способност. Лично ми допадна най-много остров Зудо и причината за това май е първоначалната мистерия около него, а и заради магията, използвана на него - проклятията. И нека да уточня, че тези проклятия дълги години са били от добрите - правене на талисмани против уроки например. Но ето че един ден едно момче разбира истината за действията на първия крал на Висидия и решава да промени кралството. Подхода му е грешен и с отворени обятия приема израза „целта оправдава действията“, но именно чрез постъпките му Амора разбира истината за магията си и какво трябва да направи, за да бъде по-добър владетел от предците си.

Ако не се лъжа, „Всички звезди и зъби“ е дебютният роман на Адалин Грейс и тя се е справила много добре с написването на книгата - добър изграден свят, включващ мистерии, интриги и борба за власт. Героите също са разнообразни и няма да ви отегчат. Затова, ако ви допадат твобри, включващи приключения по вода и суша и своебразни магически дарби, вярвам, че „Всички звезди и зъби“ и на вас ще ви допадне.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар