„Мъглороден: Тайната история“ от Брандън Сандерсън

„Мъглороден: Тайната история“ е придружаваща история към оригиналната трилогия „Мъглороден“, включваща „Последната империя“, „Кладенецът на възнесението“ и „Героят на времето“. Романът съдържа минимални спойлери и за „Оковите на скръбта“.

„Мъглороден: Тайната история“ се основава на характеристиката, събитията и изграждането на света на оригиналната трилогия. Четенето му без този фон в най-добрия случай ще бъде объркващ процес. Накратко, това не е мястото да започнете пътуването си в „Мъглороден“.

Казването на нещо повече тук рискува да разкрие твърде много. Дори знанието за съществуването на тази история в известен смисъл е спойлер. Винаги има друга тайна.

Самата анотация предупреждава, че първо трябва да се прочели поне „Мъглороден“ ера 1, за да продължите с „Тайната история“. Следователно моето ревю ще съдържа ВСЯКАКВИ СПОЙЛЕРИ не само за поредицата, но и за самата новела. Ако не си спомняте с подробности сюжета на двете ери, ви оставям линк тук и тук

Новелата започва от момента, в който Келсайър умира и се появява на границата между смъртта и Отвъдното. И точно там се запознава със Съхранение, който му обяснява какво ще стане с него оттук нататък. Келсайър обаче не е съгласен съществуването му ей така да спре. Едното води до другото и той се озовава затворен в Кладенеца на възнесението за цяла една година. И тъй като Кладенеца всъщност е затворът на Гибел, Оцелелия разбира плана ѝ и започва неуспешни опити да предупреди Вин. Келсайър отказва да приеме възможността Гибел да победи и когато се освобождава от затвора ѝ, той прави всичко по силите си, за да окаже съпротива на Гибел и по този начин да я забави и да помогне на приятелите си. 


„Тайната история“ не е важна заради персонажите, които се появяват, или заради самия сюжет, а заради това, което Келсайър научава. Първо, Съхранение му обяснява за Сферите в Космера. Те биват три на брой: Физическа сфера, Умствена сфера и Духовна сфера. След смъртта си Келсайър се намира в Умствената сфера, която е представена като земя с безкрайни мъгли. Второ, при срещата между него и Крис от Талдаин и нейния помощник Наз Крис обяснява, че „Отломъците не са Бог, но са парчета от Бог. Гибел, Съхранение, Автономия, Култивация, Отдаденост. Има шестнайсет от тях.“ Също така разказва за Адоналсиум - бог, който шестнайсет души убиват, разкъсват и разделят същността му побежду си. Този бог създал първите хора. Последната група хора, които среща Келсайър и от които получава информация, са Ире. Те са построили своята крепост в Умствената сфера и имат устройство, което може да повлияе на Отломъка по време на Възнесението. Научава се, че човек, който вземе силата на Отломъка, се превръща в негов Носител. Процесът на превръщане в Носител се нарича Възнесение

Брандън Сандерсън се е справил много добре във вписването на Келсайър по време на действията в „Мъглороден“ ера 1, най-вече в „Героят на времето“. Както казах, той всеячески се опитва да помогне приятелите си и ако в „Героят на времето“ просто сме предполагали, че това може да е той, то в „Тайната история“ ясно се показват опитите му да предупреди Вин за влиянието на Гибел и разговорите му с Дух. Една от най-милите сцени за мен бе тази, в която Елънд и Вин се появяват на границата между живота и Отвъдното и Келсайър моли Вин да остане с него. И въпреки отказа на Вин Оцелелия намира ново приключение. Защото неговата история още не е приключила.

„Мъглороден: Тайната история“ е новела, която задължително трябва да бъде прочетена, тъй като се споделят важни подробности относно Космера. Може да бъде прочетена и ако ви липсва Келсайър и искате да преживеете ново приключение с него. 

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар