„Наръчник за убийства за добри момичета“ от Холи Джаксън

СЛУЧАЯТ Е ПРИКЛЮЧЕН!

Преди пет години ученичката Анди Бел е убита от гаджето си Сал Сингх. Полицията знае, че той е виновникът. Всеки в Литъл Килтън знае, че той е виновникът. Само че Пипа Фитц-Амоби, която е израснала в това градче, обсебено от трагедията, не е толкова убедена. Тя избира случая за тема на своя финален проект за завършване на гимназията и съмненията ѝ я отвеждат до мрежа от мрачни тайни, а някой отчаяно желае те да останат скрити...

Ако действителният убиец все още е на свобода, колко далеч би стигнал той, за да не допусне Пип до истината?

„Наръчник за убийства за добри момичета“ доста нашумя в книжното общество. Самата аз си я бях набеляза преди това, когато моя приятелка я прочете на английски език. Не успях да си я купя веднага, щом излезе на българския пазар, и заради това се задоволих с ревютата ѝ. Част от тях бяха положителни, друга - не чак толкова. А сега дойде ред и на моето ревю. 

В малкото градче Литъл Килтън животът тече бавно и спокойно. До момента, в който едно от популярните момичета в гимназията не бива убито. Основният заподозрян е гаджето ѝ Сал Сингх. А когато се самоубива, всички започват да вярват, че той е убиецът. Но не и Пипа. Тя не смята, че Сал го е направил и колкото повече се рови в случая, толкова по-убедена става тя. Но ако не Сал е убиецът, то кой е? Пипа е от онези герои, които първо действат, а после обмислят, и така попадат в комични или опасни ситуации. Трудно се отказва от нещо, което е започнала, и поради тази причина не изоставя проекта. Той всъщност започва именно като такъв, но след запознанството ѝ с Рави, Пипа иска да изчисти името на брат му Сал, за да може градът отново да приеме семейство Сингх. Дори бих определила Пипа като смела, защото въпреки заплашителните бележки, намесата на наркотици и тайните, излизащи на бял свят, се изправя пред тях и намира истината, благодарение на своя ум и прозорливост. 

Въпреки че Пипа е главният герой тук, то мистерията нямаше да се разреши без помощта на други персонажи. Един от тях е Рави, който вярва в невинността на Сал. В началото смята, че Пипа се шегува с него, когато му казва, че иска да намери убиеца на Анди, но разбирайки, че му казва истината, двамата се впускат в ново разследване. Наоми (сестра на най-добрата приятелка на Пипа и приятелка на Сал) и Макс (приятел на Сал) крият своите тайни, но с показания си допринасят за проучването на случая. Ема и Клоуи (най-добрите приятелки на Адни) разкриват (съзнателно или не) потайни части от живота на Анди. Кара и Лорън нямат кой знае каква роля в разследването, но затова пък през цялото време подкрепят Пипа.

Холи Джакън се е справила много добре не само с изграждането на историята, но и на мистерията. Има основни улики, няколко заподозрени и пазени тайни. С всяко споделяне на заподозрените Пипа (заедно с читателя) разкрива нови факти, които оформят цялата картина в онази злополучна вечер и последвалите я дни. Пипа доказва на всички, че ако е имало по-голямо старание от страна на полицията, е щяло да стане ясно, че няма как Сал да е убиецът. Но тогава кой е? Точно това ми бе най-интересно да разбера от целия роман. След всяко откритие по случая си създавах нова теория, но никоя от тях не се оказа правилната. Което много ме радва, защото това означава, че „Наръчник за убийства за добри момичета“ не е предвидима.

Към добре написаната история мога да добавя още два плюса. Първият са релефните елементи на корицата и готиното оформление на разговорите, интернет сайтовете и имейлите от работния дневник на Пипа. Вторият е изборът на убиец. Смятам, че повечето от нас са се чудили до последно кой е той и сме останалите изненадани от наученето. Затова нямам търпение да прочета втората книга от поредицата, за да разбера дали Холи Джаксън ще ме изненада отново.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар