„Душата на императора“ от Брандън Сандерсън

Шай е заловена, докато заменя Лунния скиптър с почти съвършената си имитация, и е принудена да сключи сделка с цената на живота си. След покушението върху император Ашраван, той изпада в дълбоко безсъзнание – обстоятелство, което бива прикрито единствено благодарение на смъртта на жена му. Но ако императорът не се появи отново пред света след стодневния си период на траур, на господството на Фракцията на Наследниците ще бъде сложен край, а империята ще потъне в хаос и размирици.

На Шай е възложена невъзможна задача: да създаде – да Фалшифицира – нова душа за императора за по-малко от сто дни. Времето ѝ бързо изтича. Докато работи над Фалшификацията и се опитва да разгадае мотивите на господарите на тъмницата си, Шай трябва да състави и идеалния план за бягство…

За момента това е любимата ми новела от Брандън Сандерсън. По един страхотен начин е успял да създаде един нов свят (въпреки че се развива в системата на Сел), нови персонажи и нов вид магия. Тази новела, за разлика от „Мъглороден: Тайната история“, може да се чете самостоятелно и не е нужно преди това да сте се запознали с „Елантрис“. Няма да навлизам с подробности в сюжета и ревюто няма да бъде писано със спойлери, но ще има обяснения за Фалшифицирането.

Ако сте мислили, че „Душата на императора“ се развива в някоя от вече споменатите страни в „Елантрис“ (като мен), е време да ви разочаровам. Или зарадвам. Което си изберете. Брандън Сандерсън ни запознава с Империята на Розата, чиято система за наследяване на императора е интересна. Когато един император почине, не се наследява от неговия син, а се избира нова Фракция, която представя своя кандидат. Споменавам го, тъй като това обяснява защо съветниците на императора от управляващата Фракция на Наследниците толкова държат Шай да Фалшифицира душата на Ашраван


Въпреки че магията в Империята на Розата се различава от тази в Арелон, има и нещо общо: руните. Какво точно представлява Фалшификаторът? Това е човек, имащ способността да пренаписва историята и да променя външния вид на предметите. Магията на Фалшификаторите работи чрез специални печати, върху които се изписва новата история с руни. С печата на душата може да се пренапише една душа. Най-мощният вид печати на душата са Отраженията на същността. Всяко Отражение се съчетава с конкретен човек и е предназначено да пренапише историята, личността и душата му за известно време. Има различни видове Фалшификатори. Един от тях е Преотпечатването - фалшификация на плътта, така че да се отстраняват белези и рани. 

Още от самата анотация става ясно каква е задача на Шай и какъв ще бъде сюжетът. Това обаче не ми пречеше да наблюдавам с интерес как героинята се справя с поставената мисия. Оставена без избор тя се съгласява да Фалшифицира душата на императора. В начало тя го прави без особено желание, но постепенно осъзнаването, че неин фалшификат ще управлява Империята, я прави по-мотивирана. Шай е герой, който обмисля и планува преди да действа. Също така е умна и способна, защото за един кратък период тя създава душа. Процес, отнемащ години наред, тя успява да завърши за по-малко от деветдесет дни. 


Гаотона
е герой, който не смятах за важен в началото. Той също вярва, че магията на Фалшификаторите е езичество. Но е готов да позволи на Шай да тества различните печати върху него в името на император Ашраван. Каква е точно връзката между него и Ашраван? Гаотона го е окуражил да се възкачи на трона и ако в началото Ашраван се е вслушвал в съветите му, с времето той започва да обвинява Гаотона за личностните си проблеми. С всяка следваща поява съветникът показва истинското си лице. Това на искрен, добродушен и мъдър човек. А връзката, която създава с Шай, става специална и за двамата.

Този абзац съдържа разяснения за Сферите. Така че, ако не искате да се спойлнете по някакъв начин, може да го прескочите. Повече сведения за тях получаваме първо от „Мъглороден: Тайната история“ (това зависи от реда на четенето на творбите за Космера). Там се споделя, че са три на брой - Физическа, Умствена и Духовна. В „Душата на императора“ информацията се допълва. Всички неща съществуват в тях трите. Във Физическата е онова, което усещаме, в Умствената - начинът, по който се възприема един предмет и собственото му възприятие, а в Духовната сфера се съдържа душата на обекта и връзките между него и заобикалящите го предмети и хора. 

Въпреки че „Душата на императора“ е новела, а не роман, Брандън Сандерсън се е справил чудесно в създаването на героите и Империята на Розата. Така че съвсем заслужено е спечелила наградата „Хюго“.
Ревю на „Елантрис“ - тук.
Източници на изображения 1 и 2.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар