"Сянка и кост" от Лий Бардуго

Заобиколена от врагове, някога могъщата Равка е разделена на две от Долината на смъртната сянка, ивица от почти непрогледен мрак, населена с чудовища. Сега съдбата й лежи на плещите на самотно осиротяло момиче.

Алина Старков не е видяла добро в живота си. Но когато полкът й е атакуван на ръба на Долината и най-добрият й приятел е смъртно ранен, Алина открива в себе си неподозирана сила, която не само ще спаси живота й, но и може би е ключът към обединяването на раздираната от войни страна. Откъсната от всичко, което познава, Алина е отведена в двореца, за да бъде обучена за Гриша, част от магьосническия елит, предвождан от тайнствения Тъмнейший.

Но този великолепен свят не е това, което Алина е очаквала. Мракът напредва, страната разчита на неосъзнатите й сили, а тя ще трябва да се изправи пред тайните на Гриша... и пред тайните на сърцето си.

Светът, показан ми в книгата е невероятен. Със сигурност на авторката ѝ е било доста трудно да го създаде, защото тя е описала свят, различен от нашия, със различни хора от нас и различни вярвания. Очаквах моментално да се потопя в историята, разказваща за Алина и новооткритите ѝ сили, но не стана така. Трябваше ми известно време да вникна, да запомня кой - какъв е и какви сили притежава, какво означава някоя дума и т.н.

Алина е доста необикновено момиче. Като започне от силите си и стигне до личността, в която се превърна. Раздаваше си за своите приятели и нито един път не се отказа от тях. Хвърлиха я в непознатото, но тя успя да се впише в новата обстановка. Няма да лъжа като кажа, че в началото Алина се страхуваше от това как ще я приемат и толкова се гордея с нея, когато спря да се бои от себе си и започна да вярва на магията си. В книгата тя показа колко могъща сила има и вярвам, че в следващите книги ще я доразвие.

Мал е най-добрият приятел на Алина. И донякъде го харесвам. Верен приятел, готов да скочи пред дулото на пистолета заради теб. Друго, което харесах в него бе че е едно обикновено момче, което се оказа, че има за най-добър приятел едно необикновено момиче и се въвлече в свят, пълен с лъжи и интриги. Въпреки това смятам, че той не е подходящ за Алина като партньор в живота. 

Тъмнейший е моят любимец. Това което харесах в него е мистерията, витаеща около него. Единственото, което не можах да разбера е защо в един момент е мил и грижовен, а в следващият иска да те убие. Смятам, че доста помогна на Алина (въпреки края на книгата) и заради това ще го обичам вечно. Малко след средата на книгата, част от историята му се разбира и аз бях с отворена уста. Първо: как може да е толкова възрастен, а да изглежда толкова добре и второ: какво си е мислил, когато е вършил онези неща. Може би Алина ще го промени. Ще му покаже доброто в хората и ще го накара да разбере, че не всичко се постига със смърт.

"Сянка и кост" е едно убеждаващо начало за една невероятна трилогия, в която са включени всякакви приказни създания, а героите са разнообразни и ще намериш частичка от себе си във всеки един герой.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар