"Момичето в кулата" от Катрин Арден

Вълшебното приключение, започнало в хитовия дебют „Мечокът и Славеят“, отвежда Вася в неподозирани посоки. Непокорното и своенравно момиче е разцъфнало в смела млада жена, изправена пред невъзможен избор: женитба или манастир. Нейният път обаче е друг. Съдбата ѝ отрежда да бъде воин и спасител, а не смирена съпруга или богобоязлива послушница. 

Обвинена във вещерство, осиротялата Вася яхва верния си кон Соловей и напуска родния дом, за да се озове сред мрачните дебри на древната Рус. Из селата върлуват зли сили, които оставят след себе си опожарени села и бездиханни трупове, но никакви следи. Преоблечена като момче, Вася се впуска в люти битки за спасяването на хората и домовете им, а геройствата ѝ привличат вниманието на Великия княз на Москва. Да признае ли пред него, че под дрехите на дързък воин се крие девойка от знатно семейство? Как да се справи с интригите в господарския двор? В чии съвети да се вслуша – на демона Мраз, на потайния Касиан или на собствения си брат Саша? Василиса ще намери верния път, но как… Невидимият свят е близо. Но малцина живеят в хармония с него.

"Мечокът и Славеят" успя да ми покаже един магически свят на древна Русия и същевременно да ме потопи в студените и мрачни дни, през които Вася мечтаеше да има друга съдба. И в края на книгата успя да промени собствената си история и в "Момичето в кулата" проследяваме нейното приключение, заедно с верния ѝ кон Соловей.

Вася вече не е онова буйно момиче, което играе с момчета. Тя се е превърнала в жена, чиято съдба е да бъде спасител за онези, които не могат да се защитават. На всички им е ясно, че не ѝ е дошло времето да бъде съпруга и майка. Радвам се, че Василиса продължи да следва сърцето си и че нито веднъж не се отказа от целта си, въпреки всички трудности. Моментите, които прекарваше със семейството си, най-вече с малката си племенница, стопляха душата ми, защото в този труден и опасен свят, в който бродят неизвестни същества, е по-добре да имаш човек, който без да се замисля ще ти пази гърба. Ще ми се да имаше повече моменти, включващи Вася и Морозко, но ще се задоволя с вече присъстващите. Нали за това едва дочаквам издаването на третата книга!?

От началото до края на книгата Вася се изправя през различни физически и емоционални приключения и вярвам, че нямаше да се справи с тях без помощта на по-големия ѝ брат - Александър (Саша). Въпреки силната си вярва в Бог, нито веднъж не се усъмни във Василиса и винаги бе до нея. Благородникът Касиан е новият герой в историята. Цялата потайност около миналото и самоличността му те карат несъзнателно да си нащрек в негово присъствие. И преди да науча за истинската му цел, която го беше довела в Москва, аз наистина му симпатизирах. Единственият герой, който продължавам да не харесвам е отец Константин. Този страхливец още в миналата книга трябваше да изчезне, защото в "Момичето в кулата" си е се същият досадник, който не разбира от дума и си вре носа там, където не трябва. 

Книгата е пълна с различни герои, които внасят разнообразност в историята. И постепенно легендите за създания като Ведма, Полунощница и Чорти стават реални и те карат да поглеждаш през прозореца на всеки десет минути, да не би някое същество да се покаже. Честно, до преди да прочета тази поредица не се бях замисляла за времето преди хората да приемат християнството - времена, в които всеки народ е почитал различни същества е изпълнявал различни традиции. Четейки за част от тези обичаи, изпитвах нужда да ги видя с очите си и може би дори да участвам в някои. Това показва колко добра е Катрин Арден като автор.

"Момичето в кулата" е книга, която ще ви омае с приказки за магически светове, същества от руския фолклор и още по-удивителни приключения. И си отваряйте очите за тайните, които бавно се разкриват в продължителност от 400 страници. 
Ревю на първа книга - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар