"Жената-котка: Крадец на души" от Сара Дж. Маас

Когато прилепът го няма, котката танцува. Време е да видим колко точно живота има това котенце...

Две години след като е избягала от гетата на Готъм, Селина Кайл се завръща като тайнствената и баснословно богата Холи Вандърийз. Тя бързо научава, че докато Батман отсъства, изпратен на мистериозна мисия, дясната му ръка Батуинг е останал да държи фронта срещу най-злокобните престъпници. Готъм Сити е готов – готов да бъде поставен на колене. 

Люк Фокс иска да се докаже не само пред света, но и пред себе си. Да покаже, че има нужните заложби да опази града, в който живее, под маската на Батуинг. Той се захваща с новия гост на Готъм – умел крадец, по-ловък и хитър от всеки, с когото някога се е сблъсквал. Някой, който се движи в сенките, грациозен почти като… котка. Когато тя се съюзява със старите му познайници Отровната Айви и Харли Куин, хаосът заплашва да прелее отвъд границата, след която няма връщане назад. С тази Жена-котка може би си е намерил майстора.

За мен Сара Дж. Маас се утвърди като автор доста отдавна, така че чета книгите ѝ като топъл хляб. И не останах разочарована. Сара създава един невероятен персонаж в лицето на Селина Кайл и Жената-котка, а описанията ѝ са поредното нещо, което обичам при нея.

След като две години Селина е прекарала в Италия и се обучава в Лигата, тя се завръща у дома като богата Холи Вандърийз. Но това е само маска. Истинската ѝ цел е да помогне на бедните в Готъм Сити. Сара Маас доста добре се е справила да представи Селина и Холи в различна светлина. Все пак вече има опит. Още от самото начало започнах да симпатизирам на Селина. Момичето е живяло 18 години в гетата на града и благодарение на острия си ум и гъвкавостта си успява да се измъкне. Връщайки се от Италия, тя е усвоила всички техники относно убийствата и боевете, но това която я прави различна от останалите престъпници е, че има съвест и не се страхува от нея. Не знам до колко е противоречив персонажа ѝ, защото до самия край на книгата, Селина имаше ясен план, който на моменти имаше леки промени и пречки, но като цяло протече точно както искаше тя. А може би заради това, че докато беше Селина преследваше един мечти, а като Жената-котка - други и това да кара повечето да смятат, че е противоречива личност?

Люк Фокс е бивш ветеран, който получава посттравматично стресово разтройство и на моменти губи ориентация за света около него. Но не се предава. А продължава да се бори. Люк отраства в богаташко семейство, но родителите му го възпитават да цени семейството си и да не приема всичко за даденост. Моментите, в които изваждаше маската на богаташко хлапе бяха мимолетни и с умисъл. И докато Селина или Холи го опознаваше той показваше истинската си същност - тази на любезен и великодушен мъж, който прави всичко за семейството и приятелите си.

Безспорно едни от любимите ми моменти бяха тези с Отровната Айви и Харли Куин. Двете бяха страхотен екип. Познавам образът на Харли Куин от филма "Отряд самоубийци", но тук авторката се задълбочава както в нейната личност, така и в тази на Айви. За мое учудване Отровната Айви привлече вниманието ми. Изненадах се на самотата и добротата ѝ. Прие Жената-котка моментално за своя партньорка в престъпленията. И на двете престъпнички животът не е бил справедлив и е трябвало да се справят както знаят. Просто едната е попаднала в по-лоша компания. Не може ли Сара Маас да се реши да напише една книга отделно за тях двете и тяхната история? Ех, мечтите са безплатни.

Във всяка една книга от тази поредица, главните герои се борят срещу несправедливостта. Самата аз смятам, че тази тема е доста актуална в днешно време, защото всички знаем, че на тези с парите им се разминава всичко. А доста хора са корумпирани по една или друга причина. "Жената-котка: Крадец на души" е посветена на поредният силен женски персонаж, който без колебание би заявил позицията си и не би се оставил да бъде командван.
"Жената-чудо: Вестител на войната" - тук.
"Батман: Нощният хищник" - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар