„Един от нас е следващият“ от Карън Макменъс

Безброй имитации на клюкарското приложение на Саймън се появиха след смъртта му. Но нито едно от тях не успя да запълни липсата на клюки в гимназия „Бейвю“. Проблемът е, че никой не притежаваше фактите. Досега. Само че този път не е приложение.

Този път е игра.
Истина или предизвикателство.

Фийби е първата мишена. Ако не играеш по правилата, значи избираш истината. А нейната е наистина мрачна.
След това е ред на Мейв, а тя трябваше да бъде по-подготвена – винаги избирай предизвикателството.
По времето, по което Нокс влиза в картинката, нещата вече са предприели опасен развой и ако Мейв е научила нещо от Бронуин, то е, че не може да се разчита на полицията за помощ. Или за защита.

Саймън вече го няма, но някой е решен да продължи неговото дело в гимназия „Бейвю“. И този път правилата са напълно различни.

Бях доста развълнувана за продължението на „Един от нас лъже“, тъй като подозирах, че отново ще срещна познатите ми герои и ще науча за живота, който живеят след истината за смъртта на Саймън. От друга страна, се появяват нови персонажи, всеки от когото, има някаква тайна. Или поне така смятах. 

Фийби не присъства в първата книга. Напълно нов персонаж, когото аз харесах. Когато тайната ѝ се разкри, постъпи доста смело и се опълчи на заядливите коментари на Шон, и с това показа, че няма да падне по гръб. Беше ѝ трудно, защото много ученици промениха мнението си за нея, а погледното реално не бе виновна. Да, постъпката ѝ не е една от най-правилните, но не го е направила в определен момент, в който би наранила сестра си. Фийби преживява една от най-големите загуби - губи баща си и разбира, че той е бил спойката на семейството им. Оказа се и вярна приятелка. При първа възможност защитаваше приятелите си и осъзна, че трябва да поправи връзката си със своята сестра Ема, и да прекарва повече време с малкото си братче Оуен.

Друг нов герой е Нокс - бившето гадже на Мейв. Интересното при тях двамата е, че осъзнават, че не могат да имат романтична връзка, но си остават добри приятели. Аз бих казала най-добри, защото двамата разчитаха много един на друг. Той помогна доста на Мейв да достигне до част от истината за човека, който седи зад играта „Истина или предизвикателство“. Харесах го, защото е мил, забавен и подкрепя приятелите си. / Луис попринцип трябва да е присъствал в „Един от нас лъже“ и вярвам, че е така, но аз въобще не си го спомням. Приятел е на Купър и учи ресторантьорство, за да може един ден да отвори собствен ресторант. Бях приятно изненадана от неговата учтивост и колко грижовен беше към Мейв. Като завършил ученик не следеше всичките клюки в „Бейвю“, но това не му попречи да помогне на Мейв и приятелите ѝ да разберат кой е Настойчивия тип. И тук е редно да кажа колко харесвам Мейв и Луис като двойка.

Може и да не сте обърнали голямо внимание на по-малката сестра на Бронуин в предишната книга, но тук тя е една от главните герои. Успя да разреши частично загадката както благодарение на приятеля си Нокс, така и на собствения си ум. Ако ви трябва някой, който да хакне компютъра на родителя ви, тя е вашият човек. Трябва да спомена колко силен персонаж е Мейв, защото в „Един от нас лъже“ нямаше как да се разбере колко ѝ е трудно с болестта ѝ - левкимия. Сега научих, че не се притеснява толкова за живота си, отколкото отново да притесни семейството си и да ги подложи да таят нови надежди, които могат да се окажат напразни. Беше толкова сладко да наблюдавам как Мейв се опитва да покаже на Бронуин и Нейт колко се обичат и че голямото разстояние, не е пречка за двойка като тях двамата.

Радвам се, че Карън Макменъс вмъкна познатите герои като Ади, Купър, Аштън, Илай и други. По този начин се чувстваш все едно си се завърнал на някое познато място и знаеш, че не искаш да си тръгнеш от него. Авторката представи всеки от „Четворката от Бейвю“ - Бронуин и Купър, следвайки своите мечти, Нейт, който работи в хубава фирма въпреки миналото си, а Ади показа, че не е лошо да нямаш предварител план къде и кога да учиш в университет. Вярвам, че те са за пример, че каквото и да стане в гимназията, не означава, че такъв ще бъде и живота занапред. 

Не успях да по-рано да науча кой стои зад новата игра. Чак когато единият герой научи за него, тогава и аз. Само ще спомена, че са двама души, защото искам да изтъкна мнението си, че не намирам връзката между МраченУм и Саймън освен, че първият се е възхищавал на втория. Отделно тайната на Мейв въобще не нараняваше нея, а Нокс. Да, признавам, че се чувстваше кофти, но не е както при Фийби. Мисля, че това са само минусите на книгата. Определено са по-малко от плюсовете и с нетърпение чакам новата книга на Карън Макменъс, която се очаква да излезе в началото на декември месец тази година.

В книгите на Карън Макменъс няма фентъзи елементи, любовта не е на преден план и няма моменти, които да те напрягат. Не ги и смятам за криминални творби, а по-скоро за книги, които ще накарат нас, тинейджърите, да се замислим над опасността от собствените ни тайни и да се запитаме колко от приятелите ни държат на нас.
Ревю на първа книга - тук.
Ревю на „Двама могат да пазят тайна“ - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар