„Огънят в мен“ от Даниела Богоева-Гюргакова

Катрин Дюроа е красивата собственичка на магазин „Пет сезона“ – езотерика и антиквариат, намиращ се на тиха уличка във вълшебния Париж. С лумнала червена коса и покоряващи зелени очи, тя е горда наследничка на поколения умни и силни жени, вещи в магията. И знае, че най-важното е да пази стриктно тайните, които владее, защото в неподходящи ръце те могат да причинят много злощастия.

Но макар умът ѝ да знае, че трябва да внимава, сърцето ѝ жадува за истинска любов. И след едно жестоко опарване с неподходящ мъж, който се е опитал да открадне късчета от нейната магическа същност, Катрин се е зарекла, че няма да погледне друг.Докато не среща Ален. Сериозен и прагматичен, той не вярва в магии и подобни глупости. Но вярва на сърцето си, а то го тегли към Катрин въпреки всички пречки и неразбираеми събития около нея. Катрин е привлечена от Ален и същевременно е объркана – защото е сигурна, че го е виждала и преди. Но къде ли?

И двамата не знаят, че красивата магьосница е в огромна опасност и нейните повтарящи се огнени сънища са само предупреждение за кошмара, който се задава. Защото някой е готов на всичко, за да навреди на Катрин – и е призовал могъщи сили от отвъдното.

„Огънят в мен“ от доста време стоеше на рафтовете ми и чакаше да бъде прочетена. Книгата не беше в списъка ми за четене, а съвсем случайно попаднах на нея миналата есен. Сега, след като я прочетох, заявявам, че до момента е една от най-добрите книги за 2020 г. и то от български автор. Писателката се вдъхновява от древните цивилизации и читателят без проблем, докато чете „Огънят в мен“, може да научи нови факти за египетските и шумерските богове и обичаи.

Катрин е собственичка на много интересен на съдържание магазин. Попаднеш ли в него със сигурност ще си тръгнеш с няколко свещи, редки книги и добро настроение. Още с началните страници читателят може да разбере, че Катрин е много начетена жена с добро сърце и с голям интерес към езотериката. Избухливият ѝ нрав я прави непредсказуема и няма скучни моменти в нейно присъствие. Чрез образа на Катрин авторката показва, че човек може да вярва в каквото си иска и не е нужно да се ограничава до една религия, защото всяка една от тях е специална по свой си начин. Катрин е отгледана както да вярва в необяснимите неща, така и да следва мечтите си, и да не се отказва, докато не постигне целта си.

Нейна пълна противополоност е Ален, който не вярва в никакви магически неща. За него само това, което може да се види и пипне, може да е истинско. Катрин обаче успя да му отвори очите са тайните на света, в който живеем. В началото държанието му (ревността му) на моменти ме подлудяваше. Катрин на няколко пъти се опита да му покаже, че няма от какво да се притеснява, но той не се успокои, докато сам не се увери. От друга страна, прие способностите на Кат по-добре от очакванията ми. Ален се оказа и много мил мъж, за когото едно от най-важните неща бе да прави приятелката си щастлива. Признавам обаче, че имаха едно общо нещо - избухлив темперамент. 

Мари, най-добрата приятелка на Катрин, въпреки че беше второстепенен герой, успях да я опозная. Оказа се луда по готическия стил и мога да призная, че желая нейните дрехи. Това, че не бе магьосничка не означава, че Кат и Едмон не споделяха с нея всички странни неща около способностите си. Знанията ѝ към различните култури и интереса ѝ към изучаването на чужди езици бяха полезни в някои моменти. Едмон е още един верен приятел на Катрин. На пръв поглед може да ти се стори много прям, но това е така, защото не може да прикрива емоциите си. Доказа се и като много вещ в ритуалите, защото неведнъж спасяваше ситуацията със своите умения. Още един герой, който лесно се ядосва, но бързо прощава.

Трябва да спомена уменията на авторката, защото успя да ме пренесе в Париж и докато Кат и Ален се разхождата из тесните улички на Авиньон. Все едно аз минавах покрай малките кафенета, аз разглеждах забележителностите на града и пеех песента „На моста на Авиньон“. Отделно Даниела Богоева-Гюргакова се е постарала за ритуалните стихове, за наименованията най-различни билки и заклинанията.

„Огънят в мен“ е книга за приятелството, любовта и откриването на магията, която е навсякъде около нас. Тя е равнопоставена на книгите от чуждестранните автори и спокойно мога да заявя, че е още едно попадение в съвременната българска литература.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар