„Порцелановата кукла“ от Кристен Лъш

В едно далечно царство, в едно далечно господарство…

…малко момиче живяло щастливо със семейството си в Москва. Но една лятна нощ всичко се променило и момичето останало самичко с майка си. От всички неща, които можела да помести в скромния им багаж на път за Лондон, майка ѝ избрала да вземе със себе си колекцията си от порцеланови кукли.

Десетилетие по-късно Роузи учи в Оксфордския университет, има любящ годеник и обещаващо бъдеще, но отчаяно иска да намери отговори на въпросите, които я измъчват от години. Въоръжена с единственото наследство от отчуждената си майка – тетрадка с написани на ръка зловещи приказни истории, – тя поема на пътешествие в миналото.

В родината си младата жена разкрива трагична семейна история, обхващаща три поколения – от Революцията през 1917 г. до последните дни на Съветския съюз. А в основата ѝ стои младата благородничка Тоня, красива като порцеланова кукла, чиито действия отекват през целия век.

Най-накрая дойде времето да ви запозная с книгата, с която започнах 2023г. Книга, чиято история между страници ме плени. Почитателка съм на семейните истории и книгите, в които има две времеви линии, разказващи за родственици. А „Порцелановата кукла“ е история за едно момиче, което преминава през всякакви трудности по време на Руската революция и последвалите я години на войни, и за друго момиче, което иска да разбере миналото си, за да продължи бъдещето си. Романът представя две Русии, които за по-малко от век стават толкова различни.

Първо ще ви представя Тоня - 17-годишно момиче, което е отскоро омъжена за богат и властен мъж. Живее в един затворен свят, заобиколена от руския елит. До момента, в който не среща Валентин - млад лидер в болшевишка партия. Двамата са толкова различни, но именно това ги привлича един към друг. В началото аферата им изглежда мимолетна, но любовта разцъфва помежду им и са готови да се борят за нея. А съдбата им е приготвила множество изпитания. Революцията започва и аристократите са гонени и убивани. Проблемът е, че и болшевишката партия се променя и става по-крайна. Вече не е това, в което Валентин е вярвал. В продължение на години животът събира и разделя Тоня и Валентин. И всичките събития ги променят. Тоня вече не е онова доверчиво и кротко момиче. Научила се е да оцелява и да страда в името на любимите си хора. Валентин пък осъзнава, че идеалите на болшевиките отдавна не са правилните и че трябва да защитава семейството си на всяка цена. Това, което не се променя, е любовта им един към друг.

Харесвам книги като „Порцелановата кукла“, защото показват част от историята ни, която не е написана по един сух и скучен начин. Не четем просто за някаква случка, а присъстваме на това събитие и ставаме съпричастни към героите и техните проблеми. Едва ли някой е вярвал, че Романови ще бъдат свалени от власт, а победата на болшевиките променя нашата история. И докато главите на Тоня ни показват Русия в началото на 20. век, то главите на Роузи ни пренасят в Съветска Русия. Двете преплитащи се истории се припокриват по чудесен начин. В един момент четем за обсадата над Ленинград, а в следващия - как СССР губи силата си. 

По принцип, когато в една книга има две времеви линии, винаги една ми интересна повече от другата. Тук обаче нещата са различни. Наслаждавах се както на историята на Тоня, така и на Роузи. Тя търси истината за една съдбоносна вечер и докато го прави, открива и неподозирано семейно минало. Чуди се защо сестра ѝ и баща ѝ са мърти, а тя жива. Чуди се коя е майка ѝ и какво точно се е случило в онази вечер. Колкото повече Роузи попада на следи, толкова повече иска да научи истината. Не само за да разбули тайните, но и за да затвори тази глава от живота си и да се върне в Лондон, където я чака годеника ѝ. 

Прави ми впечатление, че мненията за книгата са в двата полюса. Много от читателите я харесват, но още толкова не са ѝ почитатели. Затова я започнете без никакви очаквания. Авторката черпи вдъхновение от реални събития, но те по-скоро са използвани, за да изградят героините. Така че „Порцелановата кукла“ е по-скоро романтична книга, отколкото историческа. 

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар