„Падение на гибел и гняв“ от Дженифър Л. Арментраут

Някога, много отдавна, светът бил унищожен от безмилостни богове. Пощадени са само девет града. Разделени от огромна пустиня, гъмжаща от чудовища и невиждани опасности, всеки един от тях се управлява от пазител – кралска особа, която се храни от удоволствието на смъртните.

Родена с интуиция, която никога не я е предавала, Калиста знае, че дарбата ѝ е безценна за властващите. Затова баронът на Арчууд я пази под прикритието на куртизанка. В замяна на неговата закрила тя му дава информация. Когато, водена от интуицията си, спасява странник в беда, вътрешният ѝ глас започва да ѝ нашепва предупреждение и обещание.

Баронът проявява интерес към странника, а той – към Калиста, затова младата жена се съгласява да стане негова компаньонка. В града тлее бунт, а пред портите му се събират рицари и чудовища и може би интуицията ѝ няма да е достатъчна, за да я предпази. И сега Калиста трябва да избере кое да последва: интуицията или сърцето си, което неминуемо ще я отведе към падението ѝ.

Дженифър Л. Арментраут се превърна в един от любимите ми автори и харесвам почти всичките ѝ книги. Когато започнеш нова поредица от любим автор, винаги има това притеснение до колко ще харесаш новата история и герои. За съжаление, „Падение на гибел и гняв“ не оправда очакванията ми. 

В „Падение на гибел и гняв“ съществуват само девет града и околностите около тях. Те се управляват от богове - принцове и принцеси, които отговарят пред краля. Боговете са известни още като Високородени, а простосмъртните - като нискородени. Високородените са обвити в мистерия и малцина са тези, които ги срещат. Много от простосмъртните не са доволни, че те са господарите, но човешката история е показала, че именно хората не могат да управляват добре. Те са смятали, че са непобедими, но гордостта им ги е самоунищожила. И все пак няма как да липсват отношения между Високородените и нискородените. И така се появяват поднебесните, които въпреки някои интересни способности, не са толкова силни, колкото боговете. 

Цял живот Калиста се доверя на своята интуиция, която никога не я подвежда. Докосне ли някого може да прочете мислите му и въпреки че дарбата ѝ неведнъж ѝ е помагала, тя е опасна. Затова я крие от всички и само най-близките ѝ познати знаят за нея. За да остане скрита, тя се представя за една от куртизанките на барона на Арчууд. Калиста му предоставя информация в замяна на защита. Всичко върви по план, до появата на мистериозен мъж. И Калиста се оказва разкъсана между своята интуиция и сърцето си. Героинята е смела и находчива и определено има потенциал да се превърне в интригуващ персонаж. Тепърва ще опознае миналото си и способностите си, които ще изиграят важна роля в следващите книги от поредицата. 

Най-големият плюс на книгата за мен е фентъзи светът. Авторката умело го е изградила с всичките му политики и интриги. Обяснява се какво е довело до сегашното положение в кралството - то да бъде управлявано от Високородени, а нискородените да са обикновени граждани. Друг плюс е, че действието се развива сравнително бързо и няма някакви скучни описания. Минусите също са два като цяло. Първо, не ми хареса, че всички сцени между Калиста и Торн са пълни със сексуално напрежение. Отделно в рамките на една книга би трябвало читателят да опознае героите. А аз почти нищо не научих за Торн и много малко за Калиста, въпреки че книгата се разказва от нейна гледна точка.

Като цяло книгата е добра за поставяне на основите на поредица. Има потенциал да се превърне в нещо интересно, но ако авторката обърне внимание на героите и изграждането на стабилни взаимоотношения.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар