„Крещящото стълбище“ от Джонатан Страуд

Когато мъртвите се завърнат, за да преследват живите, Локуд и Сие са насреща...

Повече от петдесет години страната е жертва на ужасяваща епидемия от духове. За да се справят с този феномен, се появяват множество паранормални разследващи агенции.

Талантливият млад агент Луси Карлайл пристига в Лондон, надявайки се на бележита кариера. Вместо това обаче се присъединява към най-малката и разнебитена агенция в града, управлявана от харизматичния Антъни Локлуд. Когато един от случаите им завършва пагубно, Локуд и Сие имат последен шанс за изкупление. За целта трябва да прекарат една нощ в една от най-обитаваните от духове къщи в Англия и да се опитат да се измъкнат живи.

С „Крещящото стълбище“ си имаме история - още щом излезе на българския пазар, започнах да я чета, но тогава, по вече незнайни причини, не ме грабна и я оставих в библиотеката. Сега, когато излезе сериалът по нея, най-накрая се реших да ѝ дам втори шанс и се радвам, че го направих. 

Добре дошли в Лондон и околности, където духовете са нещо нормално. През последните години са създадени множество агенции, които да се борят срещу призраците, и Луси Карлайл опитва да си намери работа в една от тях. Отхвърлена от няколко, тя е наета в „Локуд и Сие“ и се запознава с Локуд и Джордж - момчета, които са пълна противоположност, но работят изключително добре в екип. Луси е смела, упорита и на моменти безразсъдна. Изключително лоялна е към приятелите си и винаги им помага. Вътрешните ѝ изтинкти, които никога не я подвеждат, както и дарбата ѝ я правят толкова добра като агент. Със своя ум, харизматичност и увереност Локуд няма как да не е лидер. Някои от решенията му са прибързани, опасни и неуспешни, но действа в полза на екипа си и благополучието на Лондон. Джордж е умът на агенцията и той прави проучванията за всеки случай. Преди да се впусне в действие подготвя по поне още един резервен план. 

Един от случаите в „Крещящото стълбище“ не завръшва по най-добрия начин и бързо е забравен. Само че Луси, заради дарбата си, се връща към призрака на Анабел Уорд. Оказва се, че момичето е било актриса и изчезнало преди петдесет години. Лично на мен ми бе доста интересно да разбера историята на Анабел и кой е убиецът. Другият важен случай е в най-обитаваното място в Англия - имението Коум Кери Хол. Двете най-проблемни територии са Червената стая и Крещящото стълбище. И докато Луси, Локуд и Джордж се справят с призраците, истината за Анабел излиза наяве. 

Книгата много ми хареса. Джонатан Страуд ни потапя в свят, изпълнен с паранормална активност, а създадените от него герои са колкото интересни, толкова и забавни. Шапка им свалям, че не се страхуват толкова много, за да посещават обитавани места, имайка предвид крехката им възраст.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар