December TOP 5 Най-добри книги за 2023г.


С идването на декември и Коледа е време и за класацията, с която обобщавам книжната си година. Изненадващо за мен годината се оказва много силна откъм книги, въпреки че имах държавни изпити и се подготвях за тях. Тъй като препрочитам книгите на Сара Дж. Маас и съм им голяма почитателка, реших да не ги включвам в класацията просто защото искам да ви представя нови романи. Постовете от „December TOP 5“ ще бъдат качвани два пъти в седмица - в понеделник и петък. 

2023 бе разнообразна година. Прочетох класики, любовни романи и фентъзи книги. И в днешния пост ще ви споделя пет любими книги, като съм се постарала да са от различни жанрове.

5. „Никога повече“ от Колийн Хувър
Харесах „Никога повече“ заради всички емоции, които изпитах, докато я четях, но и заради важната тема, около която се върти сюжетът на романа - насилието над жените. Колийн Хувър и тя се е справила по един изключителен начин с представянето на този сериозен проблем. Жената винаги ще намира извинения за постъпките на партньора си и винаги ще се надява той, в крайна сметка, да се промени. Жестоката истина обаче е, че подобен човек няма да го направи, а само ще дава празни обещания и извинения. Наистина е трудно да съдиш някого, когато си само наблюдател, и че всяка жена, подложена най-вече на физически тормоз трябва да знае, че е достатъчно силна, за да постави себе си на първо място.
Ревю на книгата - тук.

4. „Възпламеняване“ от Сюзан Колинс
Въпреки че все още не съм прочела третата книга, смятам, че „Възпламеняване“ е най-добрата книга от поредицата. Не само заради сюжета и по-интересните Игри, но и заради отношенията между Катнис и Пийта. Много ги харесвам като двойка и се наслаждавам на разговорите им. Колкото и добра да е екранизацията, ако не прочетете „Възпламеняване“, няма да усетите толкова добре вътрешният монолог на Катнис, който е интересен за проследяване, или пък отношенията на Катнис със съюзниците си в Игрите.

3. „Порцелановата кукла“ от Кристен Лъш
Почитателка съм на семейните истории и книгите, в които има две времеви линии, разказващи за родственици. А „Порцеланова кукла“ е история за едно момиче, което преминава през всякакви трудности по време на Руската революция и последвалите я години на войни, и за друго момиче, което иска да разбере миналото си, за да продължи бъдещето си. Романът представя две Русии, които за по-малко от век стават толкова различни. За първи път ми се случва двете линии да ми бъдат еднакво увлекателни. С интерес следях както главите на Тоня, които показваха нейните борби да бъде с мъжа, който обича, така и тези на Роузи/Раиса, в които тя търси истината за една съдбоносна вечер и докато го прави, открива и неподозирано семейно минало.

2. „Мамник“ от Васил Попов
Книгата сама по себе си е чудесна. Тя включва фолклор, атмосферата на българското село и съдбата на семействата по западната граница. Но я харесах още повече заради прекрасния ѝ прочит в Storytel от Владимир Пенев - плътността на мъжките и деликатността на женските гласове, диалектите и акцентите на градската и селската реч и страстта, с която бе прочетена „Мамник“. Книгата е комбинация от различни елементи - фолклор, исторически данни и леки хорър сцени. На пръв поглед това може и да не е обещаващо съчетание, но авторът успешно представя идеите си и изгражда обстановката и героите по такъв начин, че те да допаднат на слушачите/читателите. Лично на мен много ми харесаха народните поверия и песни, от които всъщност Васил Попов е черпил вдъхновение.
Ревю на книгата - тук.

1. „Искронишка“ от Алекс Астър
Колкото и добри книги да прочетох през 2023г., „Искронишка“ изпъква. Започнах я с някакви очаквания, но не очаквах, че ще ми хареса толкова много. Въпреки че книгата се води като тикток книга и това веднага да означава, че е изпълнена с клишета и с две думи да не е много добра, но промотирането ѝ да я продава, мога да заявя, че романът има доста качествени сцени, които задържат вниманието. Да, има някое и друго клише, но авторката има свои идеи, които ги е развила успешно. Лично аз харесах обрата, който бе много добре измислен, и докато не се разкри, си нямах и на идея, че съществува.
Ревю на книгата - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар