December TOP 5 Чакани книги за годината


Всяка година си правя списък с книгите, които искам да излязат на български език. Докато един автор или някоя книга не се прочуе, трябва да чакаме доста, докато някое от издателствата ни решат да издадат романа. В днешния пост е посветен именно на чаканите книги за 2023г. 

5. „Домът на Холоу“ от Кристъл Съдърланд
Отдавна си бях набелязала „Домът на Холоу“ и веднага щом издателство „Ентусиаст“ я издаде, аз си я купих. Анотацията по никакъв начин не подготвя читателя за това, което е написано из страниците. В началото имах леко затруднение, докато навляза в сюжета, но някъде след седемдесетата страница, когато Айрис и Виви започнаха да търсят по-голямата си сестра и да пристъпват в нейния мистериозен и окултен свят, с интерес четях глава, след глава. Исках да науча какво се е случило с трите в детските им години и какво толкова е крила Грей. 
Ревю на книгата - тук.

4. „Любов на теория“ от Али Хуйзълууд
Книгите на Али Хейзълууд са онези, чийто сюжет забравяш няколко месеца, след като си ги прочел. Поне при мен е така. Това обаче не ми пречи да се вълнувам за книгите ѝ и да им се наслаждавам. Сюжетът и героите може да са клиширани, но пък не са напрягащи и са подходящо четиво за уикенда. „Любов на теория“ за момента е любимата ми книга на Хейзълууд. И това определено се дължи на двамата главни герои – Елзи и Джак. Тук авторката представя какви са борбите, манипулациите и завистта сред академиците. Всичко това е представено чрез интервюто за работа на Елзи и показва, че колкото и да си добър, когато определени хора са решили нещо, няма как това решение да бъде променено.
Ревю на книгата - тук.

3. „Трес от Смарагдово море“ от Брандън Сандерсън
Този роман е първият от четирите тайни проекта, които Брандън Сандерсън ни представи миналата година. Той е част от Космера и разказва нова планета от вселената, където героинята живее на остров в смарагдови води. Изданието включва илюстрации, което много ме радва. Мнението за „Трес от Смарагдово море“ е положително и се твърди, че е по-хумористична от останалите творби на Сандерсън. Книгата всъщност трябва да бъде издадена днес и аз непременно ще си я взема, но планувам да я прочета в началото на следващата година. 

2. „Изгубеният метал“ от Брандън Сандерсън
Дългоочакваният край на „Мъглороден“ ера 2 най-накрая е налице. Признавам, радвам се, че не съм от читателите, които са чакали шест години, за да прочетат финала. Не само защото това е много време, а и защото по мое мнение „Изгубеният метал“ можеше да е с една идея по-добра. Ако до този момент поредицата можеше да се чете самостоятелно, без да са прочетени другите книги на Сандерсън за Космера, то тук авторът вкарва нови герои от други поредици и поставя основите за пресичане на световете. Мисля, че сцените, в които тези герои разказваха на Мараси за техните магически сили, са най-любимите ми. И нямам търпение да разбера какво е намислил за „Мъглороден“ ера 3.
Ревю на книгата - тук.

1. „Имало някога едно разбито сърце“ от Стефани Гарбър
Определено това книгата, който най-силно и най-дълго чаках да се появи на българския пазар. Книгите на Стефани Гарбър са изпълнени с магия, вълшебни приказки и интересни герои. В новата си поредица авторката ни пренася във Великолепния север - земя на множество прокълнати приказки, уникални създания и разнообразие от замъци. Винага съм искала да науча повече за орисиите и въпреки че тук няма много информация за тях, срещаме три орисии, от които любима ми е Невенчаната невеста. „Имало някога едно разбито сърце“ може да се чете самостоятелно, но ви препоръчвам да се запознаете с поредицата „Каравал“, тъй като Джакс тук е главен герой, но много малко се споделя за приключенията му във Валенда.
Ревю на книгата - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар