„Легенди и лате“ от Травис Болдри

Легендите разказват за камък, пропит с древна магия, който ще донесе истинско щастие на притежателя си. В тази надежда се вкопчва и Вив – неустрашим орк, прекарал живота си в битки и кръвопролития.

Сега тя е решена да загърби миналото и да отвори кафене на някое ново и спокойно място – като например град Тун. За целта обаче може да разчита единствено на двете си ръце… е, и на щипка магия. Ала мечтата на Вив далеч не е толкова достижима, колкото е смятала, защото на пътя й застават стари и нови съперници. Да не говорим, че никой в града дори не е вкусвал кафе.

Макар да е грижливо пазен, камъкът бързо привлича врагове, готови на всичко да се доберат до него. И ето че един ден неизбежното се случва – той изчезва. Сега на Вив ѝ предстои да се сблъска със страховитите последици от липсата му и да се пребори за собственото си щастие.

С дебютната си книга Травис Болдри решава да ни представи една уютна история за новото начало. Показва, че няма значение какъв е бил предишният ни живот, защото с упоритост и желание може да постигнем мечтите си. 

В продължение на години оркът Вив се прехранва като воин и не прекарва повече от две-три нощи на едно и също място. До момента, в който не попада на легенди за камък, носещ щастие на онзи, който знае тайната му. А когато непозната, приятна миризма я приканва да престъпи прага на гномско кафене и да опита кафе, Вив разбира, че е време за нов етап от живота ѝ. След множество проучвания тя избира град Тун за новия си дом, а сградата на стара конюшня - за бъдещото си кафене. Новото начинание на Вив изисква усилия, но тя е готова да започне на чисто и се заема да запознае жителите на Тун с вкуса на кафето и латето.

Стартирането на бизнес е трудна, но не и непосилна задача, ако има някой, който да помогне. Вив постепенно открива помощници, които се превръщат в приятели и сътрудници. Впечатлена от качествената и усърдната работа на гоблина Кал, Вив решава именно той да ремонтира и преустанови конюшната. Може и да не е много общителен, но е трудолюбив и верен приятел. След него се появява Тандри, която е другият служител в кафенето. Като сукуб към нея има доста предразсъдъци, но тя се е научила да не им обръща внимание. Пряма, интелигентна и находчива Тандри от самото начало дава чудесни бизнес идеи, с които „Легенди и лате“ да потръгне. И най-накрая към екипа се присъединява мишокът Тимбъл, който е изкусен пекар. Не борави с много думи, но не бива да бъде подценяван в своите умения. 

В основата си „Легенди и лате“ освен история за излизането от зоната на комфорт, е и история за приятелството, трудностите и вкусните напитки и храна. Авторът също така показва, че насилието не е решение на проблема. А това е интересно за четене, защото то дълги години е правило компания на Вив, а сега тя трябва да прибере меча си и да опита по по-мирен начин да разреши конфликтите. Единственият минус за мен бе нотката на романтика. Въпреки че отношенията между Вив и Тандри се развиват бавно и позволяват на читателя да свикне с тях като двойка, не смятам, че имаше нужда от този елемент.

Ако в момента имате някакви трудности или и на вас ви предстои нещо ново и се страхувате от неизвестното бъдеще, ви препоръчвам да прочетете „Легенди и лате“. Ще се вдъхновите от пътешествието на Вив и ще видите, че не сте единствените, попаднали в подобна ситуация. Може би дори главната героиня ще ви даде сили да сте смели и да рискувате, знаейки че близките ви са до вас и ви подкрепят.

П.П. Искам още веднъж да благодаря на „Аrtlіnе Ѕtudіоѕ“ за това, че се свърза с мен и ми предложи да си избера някое от заглавията на издателството.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар