"Илумине" от Ейми Кауфман и Джей Кристоф

Сутринта Кейди си мисли, че да скъса с Езра е било най-тежкото нещо в живота й. Следобеда планетата й е унищожена...

Годината е 2575 и две конкурентни мегакорпорации воюват за планета, която не представлява нищо повече от заледено петънце на края на Вселената. Жалко че на никого не му хрумва да предупреди хората, които живеят на нея. Кейди и Езра едва си говорят, но са принудени заедно да си проправят с бой път към совалките за евакуация.
Разказана под формата на хакнати файлове - имейли, схеми, военни досиета, медицински доклади, интервюта и още - ИЛУМИНЕ е първа част от фантастична трилогия за преобърнатите съдби, за човешкия кураж и за цената на истината. Експлозивна смес от емоция, действие и моменти, които ще ви накарат да затаите дъх.

Книгата наистина ме заинтригува още щом излезе, но честно казано чак Август месец си я купи и мога да кажа, че съм много разочарована от себе си, че чак този месец я приключих.

Обемът ѝ е наистина голям - 599 страници, но това не трябва да ви плаши - има много страници, които са писани по 5-6 думи или има нарисувано някаква картина от думи, а самото оформление на книгата е чрез писма, e-mail, документи и това помага по-бързо да се прочете книгата. Имаше много научни термини, които ги препрочитах по 2-3 пъти, за да ги схвана, но в крайна сметка съм доволна, че реших да я прочета.

Главната ни героиня е Кейди. В същата сутрин, когато ги нападат, Кейди къса с гаджето си Езра и е непреклонна към него - не иска да го вижда, но когато двамата се озовават на различни кораби и единствената връзка между тях са писмата и той е единственият останал жив човек, когото Кейди обича, тя бързо разбира, че все още е влюбена в Езра. Това, че разбира от компютри много помага на екипажа на кораба, защото тя им помага и то доста, и успява да хаква системата, за да може да си пише със Езра.

Езра е другият главен герой. Той е по-милият от двамата. Опитва се да се постави на мястото на приятелите си и да им помогне с каквото може (не че Кейди не го правеше). Както на Кейди, така и на него много му помагат писмата, които си пишат помежду си и така също осъзнава, че чувствата му към Кейди не са изчезнали.

Корицата е невероятна и чрез нея си представям избухването на кораб. Това, че издателство Егмонт реши да запази оригиналната корица е наистина добро решение. Забавих се в прочита на книгата, по една единствена причина - много информационни термини, които за мен бяха чужди и това ме накара да оставя книгата на заден план, но всъщност съм грешала.

Книгата ще се харесва не само на хората обичащи и занимаващи се с компютри и кораби, а и на всеки друг, защото авторите така са написали книгата, че да стане ясно за всеки един. Според мен всъщност авторите са искали да ни покажат какво ще стане с планетата ни ако тя зависи изцяло от технологиите и техниката управлява живота ни. И честно това изобщо не ми хареса!

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар