"Елизабет е изчезнала" от Ема Хийли

Мод е 82-годишна жена, която страда от деменция, постоянно забравя неща от ежедневието и от личния си живот, но един факт седи прясно в съзнанието ѝ: нейната приятелка Елизабет е изчезнала. Мод е готова на всичко да разплете тази така объркана история и да открие своята приятелка. По пътя към откритието, тя ще бъде разубеждавана от всички да остави това си начинание. Но Мод, въоръжена с химикал и лепящи бележки, тръгва на мисия, която ще я отведе в миналото и ще разкрие пред нея отдавна забравени тайни.

Мод постоянно забравя.

Приготвя си чаша чай, но забравя да го изпие. Отива до магазина и забравя защо. На моменти не разпознава нито дома си, нито собствената си дъщеря. Но има едно, в което Мод е сигурна: приятелката ѝ Елизабет е изчезнала. Мод има бележка в джоба си, която казва същото. И без значение колко души я убеждават да се откаже от търсенето си и да не задава въпроси, тя ще разплете нещата докрай. Защото някъде в опустяващото ѝ съзнание лежи отговорът за неразрешена загадка отпреди седемдесет години, за която всички са забравили. Всички, но не и Мод.


Още щом чух, че ще издават книгата исках да си я купя. По някаква причина в книжарниците в моя град я нямаше. Затова, когато отидох в София преди два дена реших, че непременно трябва да потърся книгата, а когато влязох в книжарницата и я видях направо ми светнаха очичките. Вчера я почнах и точно преди няколко часа я свърших.

В книгата главната героиня е по-възрастна, и ми трябваше малко време, за да си я представя. Въпреки годините си Мод наистина ми допадна като герой и бях много щастлива, когато се запознах и с по-младото ѝ аз. По принцип главната цел на Мод в книгата, беше да намери своята най-добра приятелка Елизабет, но всъщност паралелно на това издирване, разбрах и за издирването на по-голямата сестра на Мод - Сюзън или на кратко Суки.

Нека да започна отначало....Преди 70 години по-голямата сестра на Мод - Суки изчезва. Мод е съкрушена и прави какви ли не неща, за да я открие - дори това да означава да се вижда със съпруга на Суки - Франк. В настоящето възрастната Мод страда от алцхаймер и забравя повечето неща, но не и едно - нейната най-добра приятелка Елизабет е изчезнала! Докато търси улики за намирането на Елизабет, Мод си спомня как нейната сестра е изчезнала и как търси улики, за да я намери.

С ръка на сърце мога да кажа, че повече ми хареса историята за издирването на Суки отколкото това за Елизабет. Може би, защото се е случило в миналото, има повече мистерии или защото има по-млади герои - не знам.

Важни герои в настоящето време са Хелън - дъщерята на Мод и нейната внучка - Кейти. В някои моменти виждах как Хелън прави с досада нещата, които майка ѝ я караше, но също така виждах и любовта, която Хелън изпитваше към Мод. Кейти от друга страна беше наистина едно мило момиче, дори и с пиърсинг, както смята Мод. Тя се държеше мило с Мод и винаги се шегуваше с нея.

Важни герои в миналото бяха родителите на Мод, техният съквартирант - Дъглас и съпруга на Суки - Франк. Беше забавно да разбера какво е правила младата Мод и да я сравнявам с възрастната Мод. Родителите на Мод не ги опазнах толкова добре, колкото ми се искаше, по простата причина, че имаше малки истории с тяхното участие. Дъглас ми допадна. Също като Мод се опитваше да намери улики за изчезването на Суки. Към края на книгата се държеше странно и дори си помислих, че може би наистина знае къде е Суки, но за съжаление не стана така. Франк от друга страна не ми допадна още към средата на книгата. Просто имаше една случка и още от тогава го подозирах, за съжаление не мога да кажа дали подозренията са верни или не.

Книгата наистина е невероятна. Цялата тази мистерия ми допадна и се надявам да прочета повече такива книги, но за съжаление няма да има толкова добра книга като тази. До преди да прочета тази книга не осъзнавах колко обичам в книгите да се разказват случки от миналото. Тази книга много прилича на един филм - Вечната Аделайн. Във филма героинята си припомня случки от миналото и наистина са интересни.


"Елизабет е изчезнала" заслужава внимание, за да се прочете и ви гарантирам, че няма да съжалявате за времето, в което сте чели тази книга.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар