"Рубинено-червено" от Керстин Гир

Какво бихте направили, ако имате възможността да пътувате в миналото? Световете, чакащи да бъдат открити, са необятни. Но също и опасностите и непредвидените усложнения.

Шестнайсетгодишната Гуендолин Шепърд е носителка на гена за пътуване във времето. Вратите на изминалите столетия са широко отворени пред нея. Но има един малък проблем – Гуен е напълно неподготвена. По погрешка членовете на семейството й, както и тя самата, винаги са смятали, че носителка на гена е нейната братовчедка Шарлот. Затова, когато неконтролируемите скокове в миналото внезапно започват, тя е меко казано неприятно изненадана. За разлика от обучената Шарлот, Гуен няма никаква представа от фехтовка и изискани маниери. Не владее чужди езици, а познанията й по история са основно от холивудските филми, които е гледала.
Но всички тези проблеми бледнеят пред опасността, идваща от мистериозно тайно общество и пътуващия като нея във времето Гидиън – най-добре изглеждащото момче, което е виждала през вековете...

Попаднах случайно на тази книга или по-скоро на филма сниман по книгата. По принцип не съм фен на "пътуванията във времето", но Керстин Гер промени коренно мнението ми. И когато приключих с гледането на филма, а после и с четенето на книгата бях станала фен на тези типове книги. Най-лошото от това да си гледал филма преди да прочетеш книгата е, че съпоставяш всичко с филма, но аз се опитвах да не го правя, защото исках да си изградя собствена обстановка за всичко.

Гуендолин Шепърд е обикновено 16-годишно момиче, докато един ден изведнъж се връща в миналото и така разбира нещо: Не братовчедка ѝ Шарлот е носител на гена за пътувания, а тя! И оттук започват проблемите на Гуен. Братовчедка ѝ и леля ѝ Гленда не искат да се примерят, че Гуен е тази, която може да пътува във времето. Допълнително Гуен не знае френски, средновековни танци, маниери и т.н. Всички искат да подготвят Гуендолин по-бързо за тяхната мисия, че не забелязват, че на Гуен и е трудно и иска малко помощ. Гуендолин е едно борбено момиче, което се опитва да се справи с всичко, което ѝ кажат. Харесва ми това, че Гуен се опитва да помогне на Гидеон, дори и да не знае как.

Гидеон де Вилърс на пръв поглед е един арогантен тип. Предпочита да изпълни сам дадената мисия, отколкото да е с Гуен. Определено харесах Гидеон. Колкото и да се правеше, че не му пука за Гуендолин, той ѝ се претичваше на помощ и се грижеше за нея. И постепенно започна да има чувства към нея.
Гидеон също е борбена личност и не се притесняваше да нападне някой, за да защити обичан човек.

Друг второстепенен герой, но много важен персонаж е Лесли - най-добрата приятелка на Гуен. Лесли се пада малко историчка. Обича тайните и затова беше много щастлива, когато разбра, че нейната най-добра приятелка може да пътува във времето и даже ѝ помагаше с историята, която Гуен трябваше да научи. За мен Лесли също е едно силно момиче, защото нито един път не я видях да се отказва от дадената си цел.

Последните второстепенни, но важни герои са Люси и Пол. Малко след средата на книгата техните имена бяха често споменати. Дори да имаше малко сцени с тях, те бяха важна част от историята в книгата. Сега щом прочетох изцяло книгата първата дума, която се сещам, за да ги опиша е мистериозни. Те се опитваха да помогнат на Гуен да разбере истината, но с загадки.

Препоръчвам не всеки, който обича такъв жанр книги да прочете поредицата или да изгледа филмите. Няма да се разочаровате.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар