„Краля демон“ от Синда Уилямс Чайма

B плaнинcĸия гpaд Πpeвaлa ca нacтъпили тpyдни вpeмeнa. Бившият ĸpaдeц Xaн Aлиcтъp e гoтoв нa ĸpaйнocти, зa дa нaмepи пpexpaнa зa мaйĸa cи и cecтpa cи. Ho нe мoжe дa пpoдaдe eдинcтвeнoтo cи цeннo пpитeжaниe – дeбeлитe cpeбъpни гpивни, ĸoитo ca нa ĸитĸитe мy, oтĸaĸтo ce пoмни. Cигypнo e, чe в тяx ce ĸpиe мaгия, зaщoтo pacтaт зaeднo c нeгo, a и нe e oтĸpил нaчин дa ги cвaли. 

Eдин дeн, дoкaтo e нa лoв, Xaн ce cблъcĸвa c тpимa млaди мaгьocници, нa път дa oпoжapят cвeщeнaтa плaнинa нa Xaнaлea. Бeз дa ocъзнaвa cъдбoвнocттa нa дeяниeтo cи, тoй oтнeмa aмyлeтa нa Mиĸa Бaяp, cин нa Bиcшия мaгьocниĸ, зa дa ce пoдcигypи, чe apoгaнтнoтo мoмчe нямa дa гo изпoлзвa cpeщy нeгo. Ho aмyлeтът пaзи cтpaшнa иcтopия – няĸoгa e пpинaдлeжaл нa Kpaля дeмoн, дoвeл cвeтa дo pъбa нa paзpyшeниeтo пpeди xилядa гoдини. Maгичecĸият пpeдмeт e cтpaшeн зaлoг и Xaн paзбиpa, чe Бaяp нямa дa ce cпpaт пpeд нищo, зa дa cи гo въpнaт. 

Πpeз тoвa вpeмe нa пpинцeca Paиca aнa‘Mapиaнa ѝ пpeдcтoи дa пoвeдe cвoятa coбcтвeнa битĸa. Cлeд ĸaтo e яздилa и лoвyвaлa cъc ceмeйcтвoтo нa бaщa cи в пpoдължeниe нa тpи гoдини, тя ce e въpнaлa в двopa. Paиca ce cтpeми дa cтaнe ĸaтo Xaнaлea, лeгeндapнaтa ĸpaлицa вoин, yбилa Kpaля дeмoн и cпacилa cвeтa. Caмo чe мaйĸa ѝ oчeвиднo ѝ e пoдгoтвилa дpyгa yчacт – cвaтбa, пpoтивopeчaщa нa вcичĸи цeннocти зa Kpaлcтвoтo.

Винаги съм харесвала книги свързани с магии, тайни, легенди и интриги. Така че нямаше как да не се влюба в "Краля демон". Харесах идеята на авторката да напише книгата от две различни гледки точки, а именно на принцеса Раиса и на бившия крадец Хан. За съжаление, главите, в които Хан беше главният герой, не ми се понравиха, но знаех, че в края ще се случи нещо интересно и си заслужава да чета тези глави. Друго, което харесах в книгата, беше самият свят, който Чайма е създала. Всички тези описания ми помогнаха да си представя светът, в който двамата герои живееха.

Очаквах принцеса Раиса да е едно разглезено момиче, което постепенно да се променя и се радвам, че сгреших. Раиса се оказа доста различна принцеса от очакванията на майка ѝ. Тя искаше дъщеря ѝ да се занимава с балове и приеми, да се интересува от предстоящия ѝ рожден ден, да си търси съпруг, но за нейно съжаление Раиса се беше метнала на баща си - искаше да пътува по света, да види нови култури и да се забавлява. Още отначало беше твърдоглава и все спореше с майка си. Допусна няколко грешки, но това е нормално. Оцених опита ѝ да види как живее народа ѝ, въпреки че приключи доста бързо и бурно. Радвам се, че нито един път не изтъкна, че е с кралско потекло и се очаква от останалите да ѝ се подчиняват. Раиса искаше да бъде различен владетел и смятам, че е на път да го постигне. Ясно е, че в останалите книги ще премине през доста трудности, но вярвам, че ще се справи.

Имам противоречиво мнение относно Хан. Както споделих по-горе, не бях фен на главите с негово участие, но все пак смятам, че бившият крадец ще изиграе доста важна роля в останалите книги (като се има предвид историята, която разбрахме за него). И все пак мога да кажа, че Хан също е храбър и с добро сърце като Раиса. На първо място поставяше по-малката си сестра и майка си. Всичко, което вършеше беше за семейството. Вярно, че имаше моменти, в които прибързваше, но винаги бе подтикван от нещо добро. Харесах приятелството му с Жарава. Двамата бяха не само най-добри приятели, а и доста добър екип. Доколкото неизвестното му минало... цялата история на предците му излиза на яве и Хан трябваше да вземе тежко решение. Харесах взетото му решение и очаквам с нетърпение да проследя историята му в следващата книга.

Харесах и второстепенните герои, най-вече Амон. Радвам се, че приемаше Раиса като своя приятелка, а не като наследница. Винаги ѝ пазеше гърба, през цялото време беше откровен с нея и мога спокойно да кажа, че ги харесвам като двойка. Доколкото Мика... мнението ми за него още от самото начало бе лошо. Не харесах как се държеше с Раиса. За мен той искаше единствено титлата ѝ, а не самата нея. Не мога да кажа дали наистина има чувства към нея, но смятам, че чувствата на Раиса към Мика се промениха и то коренно. Няма как да не кажа и няколко думи за бащата на Раиса. Лорд Авърил беше от онези баща, които няма как да не ги обикнеш. За съжаление, работата му като търговец го водеше във всички краища на страната и това караше Раиса да се чувства донякъде самотна, защото единствено Авърил и Амон я познаваха истински и не очакваха нищо от нея. На последно място искам да спомена най-добрият приятел на Хан - Жарава. Той винаги беше до бившия крадец и нито един път не се осъмни в действията на Хан. В книгата Жарава изживя един доста труден момент свързан с бъдещето му, но вярвам, че и той ще се справи.

„Краля демон“ е една вълнуваща вихрушка то събития, тайни и интриги. Постепенно историите, които са смятани за легенди, стават факти и на принцеса Раиса и Хан Алистър ще им трябва взаимна помощ, за да спасят кралството си от магьосниците, които бленуват за власт...

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар