„Хари Потър и Стаята на тайните“ от Дж. К. Роулинг

Хари Потър ще запомни лятната ваканция с най-ужасния си рожден ден досега, мрачните предупреждения, идващи от домашно духче на име Доби и… бягството си от дома на семейство Дърсли с помощта на Рон и една магическа летяща кола! 

Вече завърнал се в „Хогуортс“ за втора година обучение, Хари става свидетел на много необичайни неща… Странен шепот ехти из празните коридори, ученици се превръщат в жертви на злокобни атаки и мнозина са открити вкаменени. По всичко личи, че зловещите предсказания на Доби са на път да се сбъднат…

Миналата седмица изгледах клипа на Поли Недкова - „Хари Потър и Разликите между Книгите и Филмите“, линк - тук. Този клип ме мотивира да продължа поредицата и още на следващия ден започнах „Хари Потър и Стаята на тайните“.

Ето че Хари Потър за втора поредна година прекрачва прага на „Хогуортс“ с двамата си приятели Рон и Хърмаяни. И този път трябва да се изправи пред опасности и дори се запознава с младия Волдемор. Много ми допадна това, че Хари се бе сближил с отбора си по куидич. Всички се подкрепяха и видях едно сплотено семейство, където всички имаха еднакви роли. Доби (домашното духче) пък е един от любимите ми герои още от филмите. Беше толкова сладък, когато се опитваше да предупреди Хари са опасностите, въпреки че не беше негова работа. Едно от нещата, които обичам в поредицата, е възможността на героите да израстват и Хари го прави. Вече е по-уверен в себе си, не е нужно Хърмаяни или някой друг да му обяснява всяка дума,  свързана с магическия свят. 

Рон и Хърмаяни също не остават на заден план. Хърмаяни за пореден път доказа, че не е само добър приятел, но и страхотна ученичка, която успя да разгадае една от загадките в книгата. Хареса ми, че очакванията, които имах за нея, не ме разочароваха. Вярвах, че ще изиграе важна роля в намирането на отговора на загадката, свързана с вкаменените ученици, и тя го направи. Рон, от друга страна, все още е в сянката на Хари, което мисля, че е напълно случайно. Просто читателят не може да му обърне внимание, при условие че в книгата има друг мъжки персонаж, който е с една идея по-храбър от Рон. Моментите, в които той изпъкваше, бяха тези с неговото семейството и когато ясно показваше, че се притеснява за Хърмаяни.

Джини е един от героите, които започва да изпъква. Най-малкото дете в семейство Уизли трябва да намери своето място в „Хогуортс“ - училище, в което тя мечтае от малко дете да учи. За никого не е тайна, че тя харесва Хари и беше много мило, когато се опита да го защити пред Драго Малфой (който за пореден път показа, че не е нищо повече от един злобар). Към края на книгата Джини изигра важна роля и нито веднъж не я видях като слаб персонаж, а по-скоро като герой, който тепърва ще се развива и ще показва силните си страни. Семейство Уизли бавно, но сигурно започва да играе ролята на истинско семейство за самия Хари. Всички го приемат с отворени обятия и са готови да му помогнат с каквото могат, а още от самото начало госпожа Уизли го взе под крилото си и започна да се грижи за него като роден син.

В „Хари Потър и Стаята на тайните“ Дк. К. Роулинг доразвива не само магическия свят, а и познатите ни герои. Хари, Рон и Хърмаяни започват да търсят Стаята на тайните, която може и да е само мит, а един дневник дава повече информация за младия Лорд Волдемор и желанието му да е най-великият магьосник на света.
Ревю на първа книга - тук.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар