„Корона от корал и перли“ от Мара Ръдърфорд

Сред океанския народ на Вариния женската красота е на особена почит. Старейшините избират най-красивото момиче от всяко поколение, за да го отпратят към забранените брегове на сушата за невеста на принца на Илара. Иларското владичество налага на варинците да живеят бедно, но във водите под колибите им се крият богатства – вълшебни розови перли, най-ценните от които са в близост до смъртоносни кървави корали.

Настъпва времето старейшините да изберат бъдещата кралица от поколението на Нор и всички знаят, че това ще бъде сестра ѝ – Зейди. Двете момичета са близначки, ала през лицето на Нор минава грозен белег и върху нея не тегне товарът от очакванията на майка й. Но съдбата ѝ е подготвила изненада.

След необратим инцидент Нор е изпратена на мястото на сестра си да се омъжи за принц, по-студен и непристъпен и от мрачния си планински дворец. Бързо става ясно, че дворцовият живот е изтъкан не от блясък, а от опасности, и момичето почва да разнищва тайните на Илара – докато не открива заговор срещу народа си. Изглежда, Нор ще трябва да се бори за своя дом и това може да ѝ коства всичко...

„Корона от корал и перли“ е дебютният роман на Мара Ръдърфорд и като такъв е написан много добре. Още от анотацията ми допадна идеята за океанския народ, който поставя на пиедестал красотата. А и трябва да спомена, че корицата е прекрасна и само заради нея бих си взела книгата. С всяка следваща глава става ясно, че Мара Ръдърфорд е замислила „Корона от корал и перли“ да не е самостоятелна книга, а дуология. Ще поясня защо. Действието се развива плавно, дава се шанс на читателя да опознае новия свят и неговите обитатели и самите мащаби на плана на главните герои не позволя той да се изпълни в една единствена творба. Така че авторката се е постарала да разпредели сюжета на две и финалът го доказва. С две думи няма нищо общо с „Бунтът на кралицата“ например, където той бе задоволителен и слагаше окончателен край на историята, но авторката бе решена да напише ненужно продължение. 

Нор
е отраснала с идеята за красотата и колко ценна е тя; как тя може да отваря врати навсякъде. Но когато се стига до момента, в който трябва да спаси сестра си, тя въобще не се сеща за нея. А когато получава белег, колкото и мъничък да е той, Нор си отдъхва. Вече не е нужно да следва стриктно правилата на властната си майка, чиято мечта е една от дъщерите ѝ да стане следващата кралица. И така Нор живее по-безгрижен живот, в който може да се гмурка на дълбоко и да търси перли, с които семейството ѝ се препитава. Дълбоко в себе си обаче тя желае да напусне ограничената Вариния и да опознае обширния свят. Мечта, която смята за невъзможна, защото всички знаят, че избраницата ще бъде нейната близначка. Но съдбата си знае своето и Нор заминава за Илара, за да се омъжи за престолонаследника. Пристигайки в двореца обаче, тя открива, че не всичко е такова, каквото изглежда, и трябва да покаже своите умения като непокорство, прозорливост и дори доброта. 

Очаквано Зейди е пълна противоположност на Нор. Не знам дали заради бремето, лежащо върху раменете ѝ, или защото си е такава по рождение. Без значение кое от двете е Зейди смирено изпълнява наставленията на майка си и се държи като истинска бъдеща принцеса. Тя обаче не е робот, а любовта не избира при кого да отиде. И Зейди се влюбва. Толкова силно обича момчето, че е решена на всичко само и само за да остане във Вариния. Прави и немислимото, за да го постигне. И успява, но на каква цена? Постъпката ѝ я издигна в очите ми, защото за нея се изискваше голяма смелост и непоколебимост.

Когато Талин се появи за първи път, не знаех каква е неговата роля. Имах една теория, но тя се оказа невярна, за което браво на Мара Ръдърфорд, защото ме изненада. Като втори син бремето да управлява кралството, не го засяга. Това му позволява да се държи по-свободно и да се отклонява от кралския протокол. Ако към това добавим и факта, че е мил, любезен и храбър, е разбираемо защо Нор го хареса толкова много. Талин е мъж, здраво стъпил на земята, най-вече защото от малък е научен да бъде командир, а не крал. Отделно ролята на майка му има важно значение, тъй като именно тя го е научила да бъде добър и състрадателен; да не пренебрегва чувствата на другите. 

Не мога да кажа дали авторката е искала да създаде някакъв любовен триъгълник между двамата братя и Нор, но такъв така и не се появи. Е, в началото, но заради хладното държание на Серен бързо го отписах. Той е типичният представител на аристократите - надут и безразличен. Смятам, че Серен е станал такъв, защото не е имало никого, когото да го закриля и обича. Да, майката на Талин - Талия, се е опитвала по някакъв начин да компенсира отсъствието на първата съпруга на краля, но все пак се е грижила повече за собствения си син. Въпреки надменното му държание Нор несъзнателно спечели част от сърцето му. Определено бих казала, че Серен е много сложна личност и една книга не стига, за да бъде опознат. 

Финалът е задоволителен. Не завършва с някаква сцена, която те кара още утре да подхванеш следващата книга, но и пък те оставя с въпроси. Така че ако търсите роман с добре изграден свят и герои, както и силна връзка между две сестри, ви препоръчвам „Корона от корал и перли“.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар