December TOP 5 Фентъзи светове


Реших днешната класация да я публикувам днес, за да ви честитя Коледа. Така че ви пожелавам една Весела Коледа, която да я прекарате в компанията на любими хора и да си създадете незабравими спомени, към които да се връщатате всяка година с усмивка на лицето. Темата, която съм ви подготвила за днес, е фентъзи светове. Реално тази класация се повтаря от 2020г., но тъй като 95% от книгите, които чета са фентъзи, няма как да не споделя част от интересните светове, които авторите са измислили. 

5. „Тронът на сивия вълк“
Седем кралства, които навремето са били едно общо. Ако трябва да избера герой, през чиито очи да опозная Превала и съседите ѝ, то казвам Раиса. Първо ще се разходя из лагера Демонаи, чиито обитатели създават амулети и гривни против силите на магьосници, след което ще се отбия до Двореца, за да обиколя тихите коридори преди да достигна градината, в която навремето първата кралица на Превала - Ханалеа, се е срещала с Краля демон. През почивния ден ще посетя една от планините, издигащите се над Двореца и града. А когато се наложи да замина за друго кралство, ще предприема пътуване до Ардън, за да посетя Одънов борд - мястото, на което река разделя две училища. Едното е военното училище „Уийн“, а другото - магическото училище „Мистверк“.

4. „Всички звезди и зъби“
Един свят, създаден от седем острова, като на всеки от тях живеят хора с определени сили. Ще се кача на кораб, също като Амора, и първият остров, който ще посетя, ще бъде Арида - столицата на кралство Висидия. Той е характерен с душевната магия. Следващият, на който ще пусна котва, е Морнют - богат и пищен остров, известен с преобразяващата магия, от която обитателите му се възползват всеки ден. Я за да си променят цвета на очите, я да си сменят тоалета. Заинтригувана съм от третия остров - Валука. Неговите жители притежават елементална магия, която на свой ред се разделя на четири: земя, огън, вода и въздух. Жителят обаче може да си избере само един елемент за цял живот. От Валука преминавам на Керост - островът на времевата магия, след което на остров Сунтосу, характерен с лечебната си магия, и остров Кюрмана - обитателите му могат да левитират и да говорят в нечие съзнание. И за накрая оставям най-мистериозният остров - Зудо. Той бива отлъчен преди няколко години, но когато е бил част от Висидия, е бил известен със защитната си магия. По-точно обаче е известен с проклятията си, които в началото са се използвали за създаване на амулети против уроки и други защити.  

3. „Червенохалата“
Години наред ще живея в Земите на човеците, докато не ме извикат в Среброгория, където сребърните елени са почти митични същества. Ще се опитам да не си спомням за Вещерски лес - домът на всички вещици и мястото, на което Аварис не желае да се връща. На север се намира Жарна земя, а още по на север - Червеноскална крепост. Кралството, което майката на Аварис управлява. Общото между всички кралства са магическите способности на повечето поданици. Мястото, за което обаче никой не предявява претенции, е Ничия земя. В тази област може да се срещнат най-различни създания от славянската митология. Затова запомнете добре: срещнеш ли самодива, побягваш презглава.

2. „От кръв и пепел“
Тук говоря за двете кралства - Солис и Атлантия, които на пръв поглед нямат нищо общо. Дори са представени като добро и лошо. Но с течение на историята се разбира реално кое кралство какво е. В Солис боговете разговарят само с Възнесените - дълголетни хора, които представляват аристократите в държавата. Доста от тях са зли и подмолни, виждащи обикновените граждани като кръвна банка. Солис не е място, където гласно може да заявиш несъгласието си спрямо някой закон или да говориш неуважително за краля и кралицата. От другата страна е Атлантия. Кралство, което се смята за изчезнало, но всъщност съществува на запад от планините Скотос. Атлантийските богове спят някъде из двете кралства, а изконните потомци управляват страната. За да придобиете повече представа за атлантийците, си представете острите зъби на вампир и  дългият му, почти безсмъртен живот. Само че атлантиецът, за разлика от Възнесеният, може да контролира жаждата си за кръв и цени чуждите животи.

1. „Веровещица“
Трите най-големи държави във Вещерия са Карторската империя, Бившата република Аритва и Марстошката империя, а между тях се намира и Нубревна - малко кралство, което трябва да се бори за оцеляването си. Жителите на Вещерия също притежават най-различни магически сили. Например Сафия познава кой казва истината и кой - лъжата, Мерик управлява ветровете, сестра му Вивия - водите, Изьолт вижда различните нишки на човек и може да ги контролира, а Едуан надушва кръвта на всекиго и по този начин може да го проследи. Разбира се, има още куп други способности, които се споменават в света на Вещерия. Най-мистериозното място за мен е Карауенския манастир, в което се крият доста тайни, чакани да бъдат разкрити.

CONVERSATION

0 коментара:

Публикуване на коментар